Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Kukavica na slobodi, kukavica i u zatvoru

Kukavica na slobodi, kukavica i u zatvoru

Ideja protjerivanja nesrpskog stanovništa s ovih prostora veoma je stara, a zna to dobro i Mladić čij je glavni uzor bio zločinac sličan njemu, Karađorđe Petrović. Metode zločinaca  Petrovića i Mladića skoro da su identične, a jedina razlika je u tome što je Petrović svoje zločine provodio na području Sandžaka, a Mladić širom Bosne i Hercegovine, te Hrvatske. Ono što nažalost lažni srpski junak Karađorđe Petrović nije dočekao je da za svoje zločine bude kažnjen na pravi način – presudom za genocid. Ipak, kasapin iz Kalinovika Ratko Mladić dočekao je takav epilog – osuđen je za genocid koji uz to podrazumjeva i ostajanje u zatvoru do kraja njegovog života.

Kukavica od početka do kraja

Nije herojski napasti nezaštićene i goloruke muškarce, nije herojski odvajati djecu od njihovih roditelja, držati u opsadi glavni grad nezavisno priznate države Bosne i Hercegovine također ne spada u herojstvo, ali i još mnogo toga što je od 1991. do 1995. činio general VRS ne spada u herojstvo. Upravo zbog toga neshvatljivo je ustrajavanje srpske javnosti u promovisanju lika i djela kasapina kakav je Ratko Mladić. Lažni „heroj“ većeg dijela javnosti u manjem bh. entitetu ustvari je kukavica još od prvog dana kada je učestvovao u agresiji na Hrvatsku, pa sve do genocida u više opština na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kukavičluk Ratka Mladića, koji je u okolini Bužima gotovo uhapšen tokom jedne od akcija ,najbolji je pokazatelj da u vojničkim susretima nije pokazivao baš najbolje umijeće. Svoje „junačko“ djelovanje demonstrirao je na nevinim i nezaštićenim – što ga čini kukavicom, a ne herojem kako ga prikazuje javnost manjeg bh. entiteta, ali nažalost i ona u Srbiji. Svoj kukavičluk ovaj kasapin nastavio je ponavljati i nakon 2011. godine kada je konačno uhapšen nakon višegodišnjeg skrivanja na teritoriji Srbije i manjeg bh. entiteta. Naime, od samog početka suđenja pa sve do današnje presude ratni zločinac Ratko Mladić izigravao je nevinu žrtvu koja je nepravedno optužena u montiranom procesu koji se dešava samo srpskom narodu – što je naravno još jedna od nizu laži kukavice Mladića.

Suočavanje sa genocidom zadatak za srpski narod

Iako je o potpunoj pravdi koja je konačno zadovoljena veoma neozbiljno pričati, porodice stradalih će ipak osjetiti barem na tren mir, zbog činjenice što je kreator genocida konačno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Suočavanje s genocidom u srpskoj javnosti potrebna je zbog budućnosti tri naroda koja žive zajedno i u susjedstvu.  Njemačka se suočila sa holukaustom što je bio veliki korak prema pomirenju. Isto se očekuje i  suočavanje sa počinjenim genocidom na teritoriji Bosne i Hercegovine jer je istina i sočavanje sa učinjenim garant boljih odnosa toga još uvijek nema. Ratko Mladić i Radovan Karadžić kao presuđeni ratni zločinci dokaz su da su istina i historija na strani pravde. Ukoliko se srpska javnost ne udalji od podržavanja ratnih zločinaca i njihovih zločina teško je očekivati pomirenje u bližoj budućnosti.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top