Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Kolumna: Predizborno predstavljanje naše uleme

Kolumna: Predizborno predstavljanje naše uleme

 Nalazimo se u jeku predizborne kampanje, kada nam se svakodnevno sa različitih strana smiješe vesela i nasmijana lica kandidata za predsjedništvo, te kandidata za državni, entitetski i kantonalni nivo. Pored mnoštva mladih lica primjetni su i oni stari, dobro poznati uhodani ”stručnjaci”. Ponajviše ”stručnjaci” za praznu i neutemeljenu priču o ”boljem sutra”. 

Slušajući neku veče jednog od tih kandidata naumpade mi jedna vrlo zanimljiva misao, koju bi svakako čim prije trebalo pretočiti u stvarnost. 
Naime, dok sam slušao njegovo izlaganje na TV-u istodobno me na trenutak podsjetio na jednog našeg alima i daiju koji na sličan način priča i rukama gestikulira tokom govora. To trenutno podsjećanje navelo me na jednu zanimljivu ideju. 
Dok nam ovi predizborni kandidati godinama pričaju isključivo o dunjalučkim prolaznim pričama koje oni sasvim solidno unovče, naši alimi, kojima mi haman da ne pridajemo nikakvu posebnu pažnju, godinama se trude da nas upoznaju sa ahiretom i onim što će i nama donijeti svekoliku dunjalučku i ahiretsku sreću.
Mi obično svoje velikane hvalimo tek onda kada odu sa ovoga svijeta. Nikako ne umijemo da ispoštujemo živog čovjeka. Da mu se zahvalimo za njegov intelektualni rad i napor koji čini za društvenu zajednicu. Dok su živi stavimo ih na marginu i prepustimo same sebi, a klasične hvale i žalopoljke počnu kad oni presele na bolji svijet. Tvrdim da u tome debelo griješimo. 
Smatram da nam je dužnost iskazati poštovanje prema našoj ulemi još za njihova života. O njihovom radu, trudu i zalaganju treba revnosno pisati i govoriti. Treba ih pozivati na predavanja, tribine, te razna korisna druženja. Treba njihove knjige reklamirati, promovirati i učiniti sve da ih što veći broj naših, posebno mladih, ljudi pročita i posjeduje. 
Druženje sa ulemom uvijek bude korisno i ugodno. Oni pozivaju ka Džennetu i našem vječnom spasenju, dok nam politički kandidati, te razni glumci, muzičari i sportisti nude isključivo dunjalučka prolazna zadovoljstva.
Stoga, imamo namjeru pisati o djelima i učenosti naših bosanskih i balkanskih alima, želeći time iskazati istima veliku zahvalnost za sve što su učinili i svakodnevno čine za opstanak našeg časnog dini-islama na ovim prostorima. 
Uskoro ćemo, uz Allahovu dozvolu i pomoć, početi pisati i na tu temu. 
Allahu moj, pomozi nas u nastojanjima da Tvoje iskrene daije i pregaoce za Istinu predstavimo onako kako zaslužuju i onako kako si Ti, o Svemogući Gospodaru, zadovoljan. 

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com