Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Kokosovo ulje – koje su njegove prednosti i kako ga odabrati?

Kokosovo ulje – koje su njegove prednosti i kako ga odabrati?

Prednosti kokosovog ulja u prehrani

Kokosovo ulje je izvrstan  izvor energije i ima terapeutski efekt na moždane poremećaje!

Kokosovo ulje se sastoji od zasićenih masnih kiselina srednje dugih lanaca. Za razliku od drugih zasićenih masti (koje imaju duge lance). Upravo zbog te razlike, kokosovo ulje se lakše metabolizira.  Naime, masne kiseline kokosovog ulja odlaze iz probavnog trakta direktno u jetru gdje se koristi za brzi izvor energije ili je izvor za stvaranje ketona. Ketoni imaju terapeutski efekt na moždane poremećaje, kao što su epilepsija i Alzeheimer.- prenosimo sa portala Kreni zdravo

Zaključujemo da kokosovo ulje ima prednost pred drugim uljima jer se metabolizira drugačije od ostalih zasićenih masti. Zbog toga može biti pogodno kao odličan izvor energije i imati terapeutske efekte na neke moždane poremećaje.

Kokosovo ulje će bez obzira na svoju kaloričnost pomoći u sagorijevanju masti, ne njihovom stvaranju!

Do sada je većina naučila da prilikom unosa hrane, nije važan broj unesenih kalorija, već tip hrane iz koje kalorije dobivamo. Poznato nam je da jednako kalorična hrana može imati potpuno različite efekte na organizam. Primjerice, 740 grama malih paprika, 73 grama prženih krumpirića i 570 grama mlade mrkvice ima jednaku količinu od 200 kalorija.

Različiti tipovi hrane, različito utiču na naš organizam i zato se ne treba bojati činjenice da 100 grama kokosovog ulja ima 819 kalorija, tj. da žlica kokosovog ulja ima 121.5 kalorija.

Srednje dugi lanci triglicerida (MCD) od kojih se kokosovo ulje sastoji mogu povećati  nivo kalorija koje ćete potrošiti, u odnosu na jednaku količinu drugih ulja. Jedna studija je pokazala da se unosom 15-30 grama MCD-a svakodnevno, povećava količina svakodnevno potrošene energije za 5% i to samo putem 120 kalorija.Dugoročno korištenje kokosova ulja pretpostavlja gubitak kilograma.

kokosovo-ulje-tekuce

Kokosovo ulje potiče osjećaj sitosti što je dokazano kroz nekoliko istraživanja. U jednoj studiji istraživači su hranili 6 zdravih muškaraca s različitim tipovima ulja. Ulja su se razlikovala u duljini lanaca masnih kiselina triglicerida. Ustanovljeno je da su oni muškarci, koji su konzumirali ulja s više MCT-a dnevno unosili prosječno 256 kalorija manje.

Kada bi se u organizam svakodnevno unosila npr. količina od samo 1 kašike kokosovog ulja, pretpostavljamo da bi s vremenom unos kalorija bio manji, a time povećan gubitak kilograma.

Prednosti kokosovog ulja u kozmetici

Kokosovo ulje je izvrsno za hidrataciju kože.

Odlično je za skidanje šminke. Imate odstranjivač šminke prirodnih sastojaka.

0Kokosovo ulje štiti od opekotina od sunca. Iako ne služi kao zaštita od solarne radijacije, može poslužiti kada ga namažete na kožu i potom iziđete iz kuće. Pomoći će pri kratkotrajnoj zaštiti od radijacije sunca.

Može sačuvati mekoću kože lica te je zaštititi od bora.

Uslijed svakodnevnih uticaja na kožu, ona može prijevremeno ostariti. Kokosovo ulje može zaštititi kožu od preranog starenja. Nježno je za kožu jer ju hidratizira i eksfolira bez da je ošteti. Kada se nanese u tankom sloju, može poslužiti kao fizička barijera za prašinu i druga onečišćenja. Čini kožu glatkom i mekom.

Kako odabrati kokosovo ulje?

Postoje razlike između tipova kokosovog ulja. Različiti tipovi nastaju zbog različitih načina dobivanja ulja. Osnovne kategorije su rafinirano i nerafinirano kokosovo ulje. Slijede djevičansko, ekstra djevičansko i organsko kokosovo ulje.

kokosovo-ulje-u-prehraniOsnovnu informaciju koju je potrebno imati na umu prilikom odabira ulja, je da nisu sva kokosova ulja pogodna za kozmetiku, niti kuhanje.

Čisto ili djevičansko nerafinirano kokosovo ulje rađeno je od svježeg ploda kokosa. Najbolje ga je koristiti u kozmetici ili kao dodatak prehrani.

Rafinirano kokosovo ulje nema boje ni mirisa, a poznato je i pod nazivom RBD (Refined, Bleached, Deodorized). Ovaj tip ulja rađen je isključivo od osušenog mesa kokosovog oraha. Pogodno je za kuhanje, prženje i pečenje. Ako je ulje označeno samo kao „kokosovo ulje“, najvjerojatnije je riječ o rafiniranom tipu ulja.

Uz naziv organskog kokosovog ulja uvijek treba stajati i oznaka certifikata o organskom porijeklu kokosa. Na taj ste način potpuno sigurni da prilikom prerade ulja nisu korištena hemijska sredstva, te da je kokosov orah uzgojen organski. Proizvođač može navesti u nazivu „organski“ i bez oznake certifikata – tada se ne radi o organskom kokosovom ulju.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top