Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Koje je značenje stiha “Pocrkali manji neg’ se rodili” iz kaside o Mustafi Busuladžiću

Koje je značenje stiha “Pocrkali manji neg’ se rodili” iz kaside o Mustafi Busuladžiću

U poznatoj kasidi „Ya Mustafa“ posvećenoj Mustafi Busuladžiću, posljednja strofa sadrži zanimljiv stih: „Noć je prošla, propali su zlotvori, pocrkali manji neg’ se rodili…“

Na sinoćnoj naučnoj konferenciji „Bošnjačka stvarnost 1938-1945 – savremeni izazov“, jedan od izlagača je bio i prof. dr. Džemaludin Latić, autor kaside „Ya Mustafa“. Na kraju svečanosti je Adla Mulić, studentica FIN-a, proučila navedenu kasidu, a potom je neko iz publike upitao dr. Latića šta znače riječi: „Manji neg’ se rodili“. On je odgovorio da se tu radi o kletvi koju je izgovorio poznati hafiz Ibrahim Trebinjac i kojom je prokleo spletkaroša zbog kojeg je otišao na dvogodišnju tešku robiju.

„Ibrahim Trebinjac će biti uhapšen i to pred džamijom u Ćurčića mahali. Tamo je on klanjao neki namaz. Kada je izlazio iz džamije, jedan (mi smo ga na robiji zvali šmeker ili cinker) doušnik Komunističke partije, ubacio mu je u džep neki kompromitirajući papir protiv vlasti. Onda su odmah prišli Udbaši i odveli hafiza Trebinjca u zatvor koji se nalazio preko puta Vijećnice.

Onda je hafiz Trebinjac prokleo onoga spletkaroša koji je mu je ubacio taj papirić u džep, rekao je „Da Bog da umro manji nego se rodio!“ I zaista je Allah tako kaznio tog čovjeka, da je on zaista umro manji nego se rodio. Tako je dugo bolovao i tako mu se izobličilo tijelo i smanjilo. O tome nam je hafiz pričao i o tom događaju i o toj kazni koja je snašla onoga koji mu je spletku napravio“, kazao je dr. Latić o ovom veoma zanimljivom događaju.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Ya Mustafa
Sarajevo nijemo strijepi crni dan,
Odvedoše nam Mustafu u zindan,
Kopa mezar briše čelo ledeno,
Šta će biti sa islama voljenog.

Još jedanput grad pogleda bijeli,
Bistrim okom sve munare izgrli,
Pucali su preko prsa ćafiri,
Rujni sabah sarajevski zamiri.

Noć je prošla propali su zlotvori,
Pocrkali manji neg se rodili,
Svako pita gdje je mezar Mustafin,
Nad Sarajvom šehid bdije učeni.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top