Islamske teme

Koje je najbolje djelo poslije farzova?

Spominjanje Allaha je najveće djelo i najbolje što čovjek može činiti, nakon farzova.

Uzvišeni Allah u Kur’anu hvali one koji Njega spominju:

„Doista se srca smire kad se Allah spomene. Spomenite Me pa ću i Ja vas spomenuti. Oni i one koji Allaha puno spominju.“

“U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista znamenja za razumom obdarene, za one koji stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju.”(Ali Imran, 190.)

“Molitva, zasta odvraća od razvrata i od svega što je ružno, obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.”(El-Ankebut, 45.)

Šejhul-islam Ibn Tejmije, Allah mu se smilovao, o najvećoj zapovijedi i najboljem djelu nakon farzova, kaže: “Kada je u pitanju najveća zapovijed, onda nema veće od one koju je Allah ostavio prijašnjim i potonjim generacijama – bogobojaznost. Tirmizi bilježi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao Muazu: ‘”Boj se Allaha ma gdje bio! Kada uradiš loše djelo, odmah uradi dobro koje će ga izbrisati. A prema ljudima se lijepo ophodi!” Za najbolje djelo nakon farzova smatram spominjanje Allaha.”

Dragi brate, neka spominjanje Allaha uvijek bude prisutno kod tebe. 

Spominji Allaha dok sjediš, stojiš ili ležiš. Spominji Ga dok putuješ ili miruješ. Spominji Ga i noću i danju. Tako će te Allah zavoljeti i prsa ti učiniti prostranim za islam. Omilit će ti pokornost, oprostiti grijehe i odabrati te. Ukazat će ti na ispravne postupke i otvoriti oči pred suštinom ove vjere, uvrstivši te među odabrane i dobročinitelje. Tvoja obaveza je da konstantno Allaha spominješ.

Autor: dr. Aid el-Karni

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Provjerite također
Close