Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Knjiga „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ prati hronologiju Kur’ana

Knjiga „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ prati hronologiju Kur’ana

Piše: Senad Hevešević

Knjiga pod naslovom „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ knjiga je iz oblasti islamskih nauka (hadis, tefsir i sira). Središnja tema ove knjige je život Muhammeda a.s., Božjeg poslanika, ispričan u detalje od početka Objave do kraja njegovoga života. Imajući u vidu bogatstvo literature o životu Muhammedu a.s., ponuđen je kreativan i drugačiji pristup.

Radnja prati hronologiju Kur’ana, onako kako je objavljivan. Razlog za odabir navedenog pristupa je odsustvo literature koja bi, kroz analizu događaja u životu Muhammeda a.s. i analizu konteksta u kojem je Kur’an objavljivan, vodila kroz proces Objave ukazujući na glavnu ulogu koju je upravo hronološki proces Objave imao u oblikovanju događaja. Objava je usmjeravala, vodila, hrabrila i mijenjala Muhammeda a.s. i njegove sljedbenike te je upravo Kur’an bio glavni katalizator promjene koja je dovela do „društvene revolucije“ neviđene u ljudskoj povijesti.

Ta generacija, oblikovana Kur’anom, na kraju misije života Muhammeda a.s. imala je drugačiji gotovo svaki segment postojanja: drugačije su se odjevali, razgovarali, molili, sklapali brakove, razvodili, odgajali djecu, vodili ratove… Njihov pristup svakom dijelu životu bio je potpuno drugačiji. Razlog svemu tome je bio Kur’an. U ovoj knjizi je analiziran taj proces oblikovanja i promjene tog društva. Upravo ta promjena je razlog za podnaslov knjige čime se ističe transformativna moć Kur’ana.

Neizbježno je, naravno, iz svega toga izvlačiti pouke za suvremeni svijet jer jedno od čuda Kur’ana je da istu pozitivnu promjenu može provesti bilo kad i bilo gdje.

Izdavač knjige je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj na čelu s muftijom akademikom Aziz ef. Hasanovićem kojem se srdačno zahvaljujem na podršci u radu na knjizi od samog početka, kao i na recenziji koju je napisao. Također, recenzent je i prof. dr.  Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Knjiga ima 288 stranica, korišteno je 114 različitih izvora, tijek i opis događaja utemeljen je na vjerodostojnim izvorima hadiskih zbirki, a u sklopu knjige ponuđena je i kronologija Kur’ana, uz objašnjenje metodologije koja je dovela do formiranja te kronologije. Prijevod kur’anskih ajeta u djelu dolazi iz kombinacije prijevoda Besima Korkuta i Muhammeda Asada, uz vlastita stilska rješenja na određenim mjestima. Tehnički, proces Objave podijeljen je u knjizi na 12 dijelova koji nose naslov po dominantnoj temi u procesu Objave u tom razdoblju, kao npr. tevhid (1. – 3. godina poslanstva), univerzalnost (9.-10. godina poslanstva), upotpunjenje (6. – 10. godina po Hidžri)…

Također, potrebno je napomenuti da se kupovinom ove knjige izravno pomaže izgradnja Islamskog centra u Osijeku čiji početak je planiran tokom sljedeće godine.

O autoru

Senad Hevešević je rođen 6. juna 1989. godine u Rijeci (Republika Hrvatska). Završio je zagrebačku medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ s odličnim uspjehom i kao učenik generacije. Nakon medrese, školovanje je nastavio u Tripoliju (Libija) na Univerzitetu islamskog misionarstva gdje je proveo tri godine, do dobro poznatih događaja Arapskog proljeća. Po povratku iz Libije 2011. godine upisuje Fakultet islamskih nauka, smjer Islamska teologija. Diplomirao je 2015. Godine, te je iste godine upisao Master program na FIN-u. Sudjelovao je na susretima mladih teologa, različitim konferencijama, okruglim stolovima i sl. Iz tih susreta posebno se ističe organizacija i sudjelovanje u prikupljanju pomoći stradalima od poplava u maju 2014. godine te organizacija i sudjelovanje u prvoj generaciji studenata teoloških fakulteta različitih vjerskih zajednica koji su zajedno obišli mjesta stradanja različitih naroda tokom rata od 1992 – 1995. Tokom studija je boravio na tromjesečnom angažmanu u džematu London (Ontario, Kanada).

Krajem 2015. godine Senad Hevešević je angažiran kao imam, muallim i hatib u Medžlisu Islamske zajednice Gunja u Hrvatskoj, gdje je proveo nešto više od dvije godine, a početkom 2018. godine prelazi na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Osijek.

Bio je član Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj 2017 – 2018. godine. Govori arapski i engleski jezik, oženjen je i sa suprugom Nejrom ima sina Muhammeda. Autor je jedne knjige „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ i dva naučna rada koji su u recenziji (rad „Transformativna reforma u misli Tariqa Ramadana i razmatranje njezine primjene na polju obrazovanja“), te poglavlje o Hrvatskoj za 2018. godinu u „Yearbook of Muslims“ koji izdaje Brill. Pored toga, povremeno piše za različite islamske portale i autor je jednog teksta objavljenog u Preporodu pod naslovom „Opšte nerazumijevanje: (ne)kompatibilnost Šerijata i ljudskih prava“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top