Brak i porodicaU Fokusu

Ključ za dobro roditeljstvo mala doza sebičnosti!?

Stavljanje djece na prvo mjesto, za većinu majki dođe nekako spontano. Nije da se o tome razgovara ili odlučuje, nego se jednostavno desi. Brinuti se o djeci, njihovoj ishrani, zdravlju, izgledu i prijateljima je svakako dobra i potrebna stvar. Međutim, stvar je u tome da mame nekako u tom procesu zaborave na sebe i svoju dobrobit. Nigdje ne stoji da se jedno mora mijenjati za drugo i nema ništa loše u tome da se ima oboje.

Ishrana

Kada govorimo o ishrani primjetit ćemo da za djecu pripremamo povrće i voće, nastojimo da jedu dovoljno mesa i mliječnih proizvoda. Na drugoj strani ćete vidjeti tu istu mamu, koja je to sve pripremila, kako jede s nogu ili još gore zbog nedostatka vremena pojede neku brzu i nezdravu hranu.

San

Slijedeća stvar je san. Uvijek se trudimo da djeca legnu na vrijeme kako bi imala dovoljno sna, jer u suprotnom postaju veoma nervozna (što je sasvim normalna stvar). Mame opet ostaju budne do kasno, bilo da obavljaju nedovršene poslove ili jednostavo pregledavaju sve živo što je izašlo na društvenim mrežama. Ujutro imate nenaspavanu mamu, koja nema strpljenja za samu sebe, a kamoli za svoje ukućane.

Zdravlje

Kada je u pitanje zdravlje djeteta, često vidimo mamu kako svoju djecu vodi na sve moguće preglede koji su potrebni. Bilo da se radi o posjeti zubaru ili slično. Zdravlje djeteta je veoma važno i tu nema priče, ali isto tako i zdravlje mame, koja se brine o svojoj porodici. Većina žena ne obavi osnovne ginekološke preglede ponekad i duže od deset godina (iako se veoma dobro zna za porast raka materice).

Izgled

O izgledu da i ne govorimo. Poznato je koliko se novca troši kako bi djeca bila obućena u zadnje modne trendove. Na drugoj strani imate mamu koja se totalno opusti nakon dobivanja djece i nikada ne izlazi iz trenerke, jer se, kako one to kažu, u tome osjećaju komotno.

Na kraju dobijete mamu koja postane totalno nezadovoljna sama sa sobom. A takve emocije joj nikako neće pomoći niti kod djece, niti kod supruga. Hraniti se zdravo, baviti se nekim sportskim aktivnostima, obući se lijepo s vremena na vrijeme nikako ne znači da ste loša mama. Vi kao odrasle osobe dajete poruku svojoj djeci o tome šta znači biti mama. Da, to znači brinuti se odgovorno o svojim najmilijima, ali i brinuti se o samoj sebi.

Naslovna

Povezani članci

Back to top button