Vi ste ovdje
Home > Srebrenica u fokusu > Kaligrafija ispisana u Cvijetu Srebrenice

Kaligrafija ispisana u Cvijetu Srebrenice

Aida Rahmanović-Đulović, jedna je od mladih žena koje se ozbiljnije bave kaligrafijom u BiH.

U danima uoči 22. godišnjice genocida u Srebrenici zadivila je javnost svojim radom – kur'anskom surom Ihlas ispisanom kaligrafijom na Cvijetu Srebrenice.

Ova studentica Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice umjetnošću arapske kaligrafije se počela baviti prije samo godinu dana, a već izaziva pažnju.

– Kada sam se tokom istraživanja uvjerila da se u Srednjobosanskom kantonu ne održava kurs kaligrafije, želja za tom umjetnošću je bila toliko jaka da sam odlučila učiti samostalno, na internetu, preko Video tutorialsa. I tako sam pored studija, elhamdulillah, počela vježbati arapsku kaligrafiju. Na fakultetu sam izučavala arapski jezik i predmet Osnove islamske umjetnosti i estetike gdje smo učili o umjetnosti, o stilovima pisanja, i historijatu kaligarfije, a koji su kasnije na neki način činili dobru podlogu za bavljenje kaligrafijom – govori Rahmanović-Đulović za INS.

Sjeća se da je još na prvoj godini fakulteta ponešto kaligrafski ispisivala po sveskama, ali na tome bi i ostalo.

– Sve je to Allahovom voljom samo još više pojačalo moju vezu s umjetnošću lijepog pisanja. Zavoljeh ja tu divnu umjetnost! Ideja za cvijet Srebrenice je proizašla slučajno, iz narudžbe. Jedan od zaiteresiranih za umjesnost kojom se ja bavim htio ajet ispisan u obliku srebreničkog cvijeta, pa sam mu predložila da to bude sura Ihlas ispisna ukrug, tako da podsjeća na cvijet – kazala je Rahmanović-Đulović.

Radove mlade kaligrafkinje Aida Rahmanović-Đulović možete pogledati na Aida Calligraphy.

ins.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top