Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Kaligraf Časnog Kur’ana od Halepa do Medine

Kaligraf Časnog Kur’ana od Halepa do Medine

Jedan od najpoznatijih kaligrafa današnjice Osman Taha Halebi tokom svoje duge karijere u prepisivanju Časnog Kur’ana ima velike zasluge za to.

Taha je kaligrafski prepisao prvi put Časni Kur’an 1970. godine, pod potkoviteljstvom sirijskog ministarstva vakufa. Godine 1988. imenovan je kaligrafa za štampanje Časnog Kur’ana u Medini i primjeraka Kur’ana u Medini-Poslanikovog grada, pa sve do dan danas prepisuje najčitaniju Knjigu i najljepši govor-Allahov govor.

Učenik poznatih kaligrafa u Halepu

Prve kaligrafske pokrete naučio je od svog oca imama i hatiba Abduhu Husejn Taha. Osnovnu i srednju školu završio je u Halepu. Učenik je bio poznatih kaligrafa u Halepu: prof. Muhammed Ali Mevlevi, prof, Husejn Husni Turki, prof. Abduldževad Hattat i prof. Ibrahim Rifai kaligraf grada Halepa.

Fakultet islamskog zakonodavstva završio je u Damasku 1964. A 1965. god. okončao je i pedagoški fakultet na univerzitetu u Damasku.

U Damasku je od 1960.do 1967. upoznao razne vrste kaligrafije preko prof. Muhammed Bedri Dirani, najpoznatijeg kaligrafa u Siriji, Libanonu, Palestini i Jordanu.

Sastao se i sa iračkim kaligrafom prof. Hašim Muhammed Bagdadi kad je posjetio Damask i uzeo je nekoliko vježbi i mnoge sugestije oko vrste pisma Sulus i Nesh.

Stekao je diplomu o krasnopisu 1973.g. od svjetskog kaligrafa prof. Hamida Amidija.

Imenovan je za člana međunarodne unije za takmičenje o arapskog kaligrafiji koja je održana u Istanbulu svake treće godine od 1988.godine, piše SkyNewsArabia.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top