Enterijer

Kakve pločice odabrati za malo kupatilo?

Dijagonalno polaganje pločica na podu stvara optičku varku kojom malo kupatilo prividno postaje veće. Jedan od razloga tome je što pločice postavljene paralelno sa zidovima poprilično jednostavno i brzo izbrojimo, čak i ako je to podsvjesno. Dovoljno je uočiti broj pločica u jednom redu po dužini i širini kupaonice i jednostavnim umnoškom dobivate broj pločica. Ali kada isti broj pločica postavite dijagonalno, vaše oči, odnosno mozak će malo teže izbrojiti pločice na podu kupaonice. Osim toga dijagonalno postavljena pločica stvara neku vrstu kontroliranog kaosa koji daje živost malim prostorima.

Svijetle boje kako u svim drugim malim prostorima tako i kupatilo čine prividno većim, stoga odabir pločica svjetlije boje je uvijek dobar izbor. Koliko puta ste primijetili da su plafoni obojeni u neku boju? Najčešće su bijele ili neke druge svijetle boje. Iako razlog može biti da vlasnici kuća i stanova širom svijeta stvarno više vole bijele od drugih boja, pravi razlog je što bijeli plafoni vizuelno ne smanjuju i zatvaraju prostor. To ne znači da morate težiti bijelim podnim pločicama, već da biste trebali ići na opću svjetlost male kupaonice. Čak i crno-bijela shema pločica je 50% bijela.

Kakve pločice odabrati za malo kupatilo?

Postavljanje velikih pločica može stvoriti kontra-efekt, odnosno da se kupatilo  doima manje skućenim nego što je uistinu. Ali u tome ne treba pretjerivati, jer kad pločica postane prevelika, ona proporcionalno osvaja i dodatno smanjuje prostor.

Nasuprot velikim pločicama imamo mozaik pločice. Osim zahtjevnijeg postavljanja, ovakve pločice imaju i po deset puta više spojeva, što zahtjeva puno fugiranja. Taj spoj stvara mrežu koja ponekad može doći više do izražaja od samih pločica. Postoji i trik za to, odnosno bojanje fuga i njihovo neutraliziranje.

Porculanske ili keramičke pločice? Bitno je da na odabir pločica gledate kao na investiciju, ne kao na trošak. Pločice nakon postavljanja služiti će vam nekoliko desetaka godina, stoga radije izdvojite više za kvalitetnije pločice nego da štedite i kasnije žalite. U ponudi je veliki raspon u cijenama kao i u kvaliteti pločica. Kako zbog ograničenog budžeta uvijek težimo nižoj cijeni, ona najčešće ne garantira kvalitetu za dugi vijek trajanja. Izgledom pločice teško ćete uočiti razliku, ali niska cijena neka vam bude znak za oprez. Obzirom da uređujete malo kupatilo i ne trebate veliku količinu pločica, investirajte u kvalitetne pločice koje vas sigurno neće razočarati.

http://www.mojstan.net

Povezani članci

Back to top button