Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kako se kloniti predrasuda i lošeg mišljenja o drugima?

Kako se kloniti predrasuda i lošeg mišljenja o drugima?

Danas, kada nam se putem različitih medija u koje spadaju i društvene mreže gdje svako ima pristup i mogućnost da iznosi i govori šta hoće bez odgovornosti i posljedica, kreiraju i nude određeni oblici mišljenja i stavova o svemu, ljudi još uvijek vlastite stavove kreiraju na osnovu ličnog mišljenja i viđenja stvari. Na nas neminovno utiču dešavanja oko nas, a mi sami, iako to možda ne primjećujemo, svojim pogledom na svijet, političkim opredjeljenjem, znanjem, očekivanjem od svijeta i svojim emocijama utičemo na ljude oko sebe.

Da bi se sačuvali predrasuda i mišljenja koja su grijeh, sve nabrojano moramo držati u okviru Allahovih,  dž.š., pravila i zakona. Što znači da na dešavanja oko sebe ne smijemo gledati pristrasno, već objektivno. A da bismo to postigli moramo biti svijesni da naše oči mogu pogriješiti i zato trebamo nastojati naučiti gledati pronicljivo, srčanim pogledom.

Ako prema nekoj osobi ili skupini osjećamo ljutnju, to nas ne smije navesti da budemo nepravedni. Trebamo biti odlučni u odbacivanju uticaja rivalstva, zavisti, ljutnje i neprijateljstva, čime sebe stavljamo na mjesto tužitelja, svjedoka i sudije. Samo tako možemo izbjeći navedene bolesti.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top