Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Kako savladati psihološke poteškoće posta tokom ljeta?

Kako savladati psihološke poteškoće posta tokom ljeta?

Ramazanski savjeti #15 Pitanje: Ljudi govore o teškoći ramazana u ljeto, bit će vruće tokom dana, jacija je jako kasno, sabah jako rano… Kako savladati psihološki tu mentalnu poteškoću: O ja to ne mogu, bit će jako teško, bit ću jako zauzet… ?

Znaš, mi nekad sebi govorimo stvari za koje mislimo da su racionalne ali one su ustvari samo izgovor. U kognitivnoj psihologiji imaš svoje misli, svoje emocije i svoje ponašanje. Postoje tri stvari: misli, emocije, ponašanje. One su kao tri prstena naslagana jedan na drugi. Kad razmišljaš na određen način dugo vremena to počne utjecati na tvoje emocije.

Ne ustaje ti se jer su tvoje misli utjecale na tvoje emocije, tvoje emocije su se pojačale i kao rezultat to je jako utjecalo na tvoje ponašanje.
I kada hoćeš ovo da promijeniš, prvo što ja i ti moramo promijeniti je proces razmišljanja. Allahu, olakšaj ovo… Ovo će biti lahko, bez obzira kolika će temperatura biti napolju, bez obzira koliko je dan dug, bez obzira na to šta ja mislim da će se desiti ili da neće. Znam, zasigurno, ovaj će mjesec biti lahak.

Kad se to desi, tvoj stav će se početi mijenjati. Kad se tvoje misli promijene, tvoj stav se promijeni, a kad se tvoj stav promijeni ponašanje postane lahko.

Nouman AK

Prijevod: Fb grupa NAK

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top