U FokusuZdravlje

Kako reagovati na povišenu temperatura kod djece u sred ljeta?

Ipak, i ljeto je vrijeme kada djeca neretko “gore”, a pošto je i napolju vruće, povišena tijelesna temperatura (febrilnost je stručni naziv) u toplim danima zaista jeste neprijatan problem.

Visoka temperatura je jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti, pa i straha kod roditelja, bez obzira na uzrok i vrijeme kada se javlja. Infekcije su glavni uzrok povišene temperature kod djece, pa se smatra da su hladni dani “pogodniji” period za ovaj problem.

Izvor: Moj pedijatar

Koji su uzroci povišene temperature u ljetnjem periodu?

Pored prekomjernog izlaganja suncu (koje može izazvati sunčanicu) infekcije su ubjedljivo najčešći uzrok povišene temperature. I mikroorganizmi (“ljetnji” virusi i bakterije) često dovode do porasta  tjelesne temperature kod djece.

Moramo naglasiti da je temperatura “pratilac” bolesti, a ne bolest sama za sebe, pa da je uvijek važno pravovremno dijagnostikovati i izlječiti oboljenje (koje uzrokuje skok temperature) pa tako otkloniti uzrok febrilnosti.

Ipak, dok se uzrok ne izliječi djetetu moramo obarati temperaturu koja je uvijek neprijatna, a naročito tokom vrelih ljetnjih dana.

Kada treba obarati povišenu temperaturu

Temperatura do 38oC (mjereno pod pazuhom) kod najvećeg broja ne zahtjeva terapiju – obaranje. Kod djece koja su inače zdrava, sve do 38.5 može da se toleriše i ne zahtjeva liječenje.

Kako se boriti sa visokom temperaturom kod djece?

Ipak, kad je vruće “i spolja i unutra” treba pomoći djetetu, ali bez panike treba preduzeti slijedeće jednostavne mjere:

Rashladite dijete – to je obavezni prvi korak!

U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite dijete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama.

Nemojte pokrivati dijete dok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji željeni efekat.

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružje za brzo dejstvo” je tuširanje djece mlakom (nikako hladnom) vodom. Treba izbjegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dijete koje “gori”.

Umjesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dijete” koje sjedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dijete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

Antipiretici – lijekovi za borbu sa povišenom temperaturom

Lijekove kod ogromne većine djece treba davati kada je tjelesna temperatura iznad 38,5oC. Na tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke temperature kod djece, a najčešće se koriste: paracetamol (Febricet) i ibuprofen (Brufen, Nurofen).

Kako se daju lijekovi za obaranje temperature (antipiretici) kod djece ?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.

Prirodnije je da se lijek da kašičicom, ali ako dijete povraća ili odbija lijek na usta, mogu se primjeniti čepići (supozitorije).

Kako se stavljaju čepići – supozitorije?

Dijete staviti potrbuške ili na bok, nežno staviti čepić odgovarajuće doze  u završni deo creva (“ćmarić”), potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija (Ferbicet supozitorije), za razliku od ibuprofena koji nije za rektalnu upotrebu. Doze su iste, a efekat nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Supozitorije ne treba davati kada dijete ima proliv!

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close