Islamske teme

Kako podijeliti pridodatu imovinu očevoj zaostavštini?

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Moj otac je umro 2004 godine ostavljajući iza sebe suprugu, 3 kćerke i sina. Moj otac je bio zaposlen u jednoj vladinoj kompaniji. U vrijeme kada ga je smrt zadesila bio je u upravnom odboru te kompanije i na osnovu te funkcije trebao je da dobije određeni zemljišni posjed. Plaćao je u ratama za taj posjed. Kada ga je smrt zadesila još uvijek nije bio isplatio cijeli iznos. Također, vlasništvo nad posjedom nije uknjiženo niti pravno registrovano na očevo ime tako da ne može preći u moje vlasništvo. Prije smrti otac je mene postavio u ovaj odbor. Pored ove, otac je ostavio i sljedeću imovinu:

1. Zemljište za agrikulturu
2. Građevinsko zemljište
3. Jednu djelomično izgrađenu kuću
4. Zlatni i srebreni nakit
5. Novac investiran u banke, pošte, investicijske fondove…
6. Novac iz kompanije na osnovu povremenih grantova, beneficija, osiguranja…
7. Novac iz različitih polica životnog osiguranja
8. Kućanske stvari

Osam godina nakon očeve smrti, majka i ja smo uložili novac u investicijske fondove, otvoreno tržište, kupili dodatno obradivo zemljište, dvije parcele građevinskog zemljišta, nakit za vjenčanje sestara i otplatili dug koji je otac imao za zemljište koje je uzeo ispred kompanije. To zemljište je sada uknjiženo na moje ime. Također, na tom zemljištu sam izgradio kuću uz pomoć kredita koji sam uzeo od banke na osnovu mojih prihoda. Osam godina nakon nakon očeve smrti, moja najstarija sestra koja se udala želi svoj dio samo u ovom zemljištu na kome sam ja izgradio kuću. Majka i ja želimo da podijelimo cjelokupnu imovinu među nama nasljednicima. Želim da mi pomognete da podijelimo cjelokupnu imovinu uzevši u obzir da je u toku proteklih osam godina, novac trošen na kućne potrepštine, obrazovanje dvije mlađe sestre, ulagan u različite fondove, za kupovinu imovine… U kom omjeru spomenuta imovina treba biti podijeljena? I najvažnije pitanje, ima li moja sestra pravo na udio u zemljištu koje u vrijeme smrti mog oca nije bilo isplaćeno niti registrovano na moje ime?

Odgovor:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.

Dragi brate, hvala ti što si nam ukazao povjerenje i što se trudiš da dosljedno slijediš propise Uzvišenog Allaha. Općenito govoreći, sva imovina u trenutku smrti određene osobe prelazi na njene nasljednike prema islamskim zakonima nasljeđivanja.

Dr. Monzer Kahf, cijenjen ekonomista i finansijski konsultant odgovara na ovo pitanje.

Postoji nekoliko važnih stvari u vašem pitanju na koje potrebno obratiti pažnju:

1. Pretpostavljam da roditelji vašeg oca u trenutku njegove smrti nisu bili živi
2. Načelno, sva imovina u trenutku smrti vašeg oca je prešla na njegove nasljednike i dijeli se na sljedeći način:

• 1/8 supruzi
• ostatak je podijeljen između vas i vaših sestara tako da muškarcu pripadne koliko dvjema sestrama; ako podijelite imovinu na 40 dijelova, majci pripada 5 dijelova, sinu 14 i sestrama po 7 dijelova
Ovakva podjela je obavezna prema šerijatskom zakonu i muslimani je ne smiju kršiti.
3. Transfer imovine je uvjetovan trenutkom smrti a ne trenutkom podjele
4. Bilo koji rast imovine mora biti raspodijeljen među nasljednicima
5. Izdržavanje malodobnih sestara i majke je vaša dužnost ukoliko ste sposobni da ih izdržavate
Međutim, od početka ste mogli da donesete odluku da ih izdržavate iz njihovog dijela imovine. Majka, kao staratelj nad maloljetnom djecom, možete trošiti njihovu imovinu na njihovo izdžavanje.
6. Trebali biste napraviti sljedeći dogovor, sve što je potrošeno iz očeve imovine oduzima semiz djela na koga je potrošeno dok ono što ste vi uložili iz svije imovine treba da pređete preko toga jer u početku niste naglasili da je to pozajmica
7. Sve što ste uložili iz vlastitih sredstava nakon smrti oca treba da se doda vašem dijelu u naslijeđu
8. Činjenica da je imovina registrovana na vaše ime ne znači da se ne može podijeliti među nasljednicima
9. Rješenje koja vam predlažem je sljedeće: procijenite imovinu koju je otac ostavio po trenutnim tržišnim vrijednostima i nakon toga oduzmite onu sumu koju ste vi uložili iz vlastitih sredstava. Ostatak koji preostane treba da se podijeli među nasljednicima kako je gore navedeno.

A Allah najbolje zna.
 

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA preveo i obradio: Mahir Kevrić

Povezani članci

Back to top button