Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Kako ostati produktivan i nakon ramazana?

Kako ostati produktivan i nakon ramazana?

Pitanje: Imali smo odličan mjesec, promijenili se, prošli kroz duhovne uspone i ramazan završava. Kako ostati produktivan i nakon ramazana?

Postavite sebi ciljeve u ramazanu koje nećete završiti u ramazanu. Postavite ciljeve koje ćete završavati još mjesec-dva.

Npr. Ja postavim za cilj pamćenje nekih stvar – tako za ramazan postavim za cilj da ću zapamtiti te i te sure, ali znam da ih neću stići naučiti za ramazan.

Tako da (aktivnost) neće prestati (sa završetkom ramazana). Jeste li shvatili šta vam govorim?

Na isti način i navike spavanja – Mislim da se nečiji život može u potpunosti promijeniti ovisno o tome kako koristi svoje vrijeme i kako spava. Ako mogu popraviti/kontrolisati spavanje mogu popraviti mnogo stvari u svom životu.

I zato je važno: إِنَّ الصَّلَاةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا
„vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju.“ (4:103)

Nemoj ostajati budan do kasno, nemoj gledati razne stvari, pa da ustaješ neraspoložen. Tvoj um će biti zautet čak i kada spavaš, pa ćeš se probuditi umoran – ovo ne predstavlja ništa. Ovako nećete biti produktivni.

Raspored namaza u islamu vas uči vrlo produktivnom načinu života. To je ono što bih najviše naglasio.
I najbolji način da se očuva motivacija poslije ramazana je druženje sa ljudima koji su motivirani ili druženje sa ljudima koji će te čuvati od padova i koje ćeš ti čuvati od padova tako da ste jedni-drugima kao „sparing partneri“. Čuvajte podignut gard i, inšallah, to će biti dobar način da (ramazan) bude ono što treba biti.

Nouman AK

Prijevod Fb grupa NAK

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top