Moj vrt

Kako održati plodove na voćkama i povećati rodnost?

”I zasigurno sve što stvaramo, Mi stvaramo u paru, ne biste li razmislili!“ (Prijevod značenja Ez-Zarijat, 49.)
”… i činimo da iz nje izviru razni izvori…“, tj. Mi činimo da iz zemlje, njenih brda i planina, dolina, izviru razni mnogobrojni izvori. ”…kako bi jeli plodove svega spomenutog, a i ono što svojim rukama privrijede, pa, zašto oni nisu zahvalni?!“

Kao jedan od faktora rodnosti voćaka posebno se ističe održavanje i razvoj plodova od zametanja do berbe.Na taj način dolaze do izražaja i svi ostali faktori rodnosti biološkog i ekološkog karaktera. Ako se ovaj faktor produktivnosti voćaka ne obezbijedi u dovoljnoj mjeri dolazi do potiranja i svih ostalih faktora koji ovome prethode.

Nasuprot tome, štetnost neodržavanja plodova uvijek prevazilazi gubitke izražene u vrijednosti plodova koje u tom slučaju voćke ne daju pa su uzaludni svi napori, trud i sredstva namijenjeni njegovanju i zaštiti voćaka, gubi se cijela godina, voćke se nekorisno iscrpljuju u morfološko-fiziološkim procesima koji prethode zametanju i početnom formiranju voća do opadanja.
-Faktori koji održavaju zametnute plodove
Kako bi obezbijedili održavanje obilja zametnutih plodova do berbe, treba dobro poznavati faktore od kojih to zavisi, a to su:biološki-umjerena bujnost, sa uravnoteženim rastom i formiranjem reproduktivnih organa; efikasna oplodnja-koja nije praćena pojavom abortativnosti, sklonost ka partenokarpiji i sinteza fitohormonalnih stimulansa; ekološki-optimalna vlažnost zemljišta i atmosfere; prisustvo dovoljnih količina mineralnog azota koji učestvuje u svim biosintezama i organskih materija formiranih-sintetizovanih  u lišću, kao i temperature koja odgovara genotipu pojedinih sorti voća.
Ovi faktori se obezbjeđuju: izborom sorte i kompatibilne podloge prema uslovima sredine i obezbjeđivanje adekvatnog oprašivanja ;formiranjem pravilne i naročito dovoljno prorijeđene krošnje, spriječavanjem svake jače zasjenjenosti i obezbjeđivanjem zdravog lišća; regulisanjem bujnosti; isključivanjem svakog ekstrema(npr.visokih i niskih temperatura) u tom pogledu, optimalne vlažnosti zemljišta i dobre mineralne ishrane, s posebnim osvrtom na prisustvo dovoljnih, ali ne i pretjeranih količina mineralnog azota i svih mikroelemenata.
Za AKOS: Saima Trako-Silajdžić, dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva
Telefon:061/469-971, email:olea.visoko@

Povezani članci

Back to top button