Enterijer

Kako očistiti bakarno posuđe i predmete?

Od bakra imamo prekrasan nakit, predmete za domaćinstvo i dekor, a vjerojatno želite da vaši predmeti izgledaju što je moguće bolje. Međutim, izlaganje kisiku uzrokuje da bakar s vremenom razvije crnu patinu, te će se vremenom stvoriti crne mrlje.

Srećom, sjaj bakra možete vratiti pomoću proizvoda koje vjerojatno imate u svom domu. Uz malo rada, možete ponovo dobiti svoje dragocjene komade koji će izgledati kao novi. Evo kako očistiti bakarne predmete?

Korištenje octa i soli

Kombinirajte jednake dijelove octa i soli da biste napravili pastu. U čistu posudu izlijte so, a zatim polako dodajte ocat. Pomoću kašičice pomiješajte sastojke da napravite pastu.

Nanesite pastu na čistu krpu. Umočite čistu krpu u pastu kako biste pastu nanijeli na nju. Nanesite veliku količinu paste kako bi bilo dovoljno za čišćenje komada bakra.

Očistite svoj bakarni komad sa soli i sirćetom. Krpon utrljajte pastu od soli i octa u bakarni predmet. Snažno trljajte tamne mrlje kako biste ih lakše uklonili.

Dok čistite komad bakra, ponovo umočite krpu u pastu, ukoliko je potrebno kako biste nanijeli više paste.

Upotrijebite četkicu za zube kako biste doprijeli do udubljenja. Ako vaš bakarni predmet ima udubljenja, mrlje očistite četkicom za zube. Nanesite pastu od octa i soli na četkicu za zube, a zatim ih nanesite kako biste uklonili tamne mrlje. Na četkicu za zube nanesite više paste kako biste očistili bakar.

Isperite pastu i obrišite bakarni predmet. Držite bakarni predmet pod toplom tekućom vodom da biste uklonili suvišnu pastu. Prstima lagano obrišite pastu. Zatim obrišite bakarni predmet čistom krpom. Ako su na bakru ostale mrlje, pritisnite ih krpom da biste ih uklonili.

Otpuštanje teških mrlja

Kombinirajte ocat, vodu i so u većoj šerpi. Izmjerite 1 šalicu (240 ml) octa u šerpu, a zatim dodajte jednu kašiku soli (17 g) soli. Dodajte u šerpu 3 šolje (700 ml) tople vode. Zatim promiješajte.

Ako želite očistiti veliki komad bakra, koristite još veću šerpu ili lonac i udvostručite sastojke.

Potopite bakarni predmet u šerpu. Najsigurnije je staviti bakar u šerpu prije nego što voda počnete ključati. Stavite predmet u šerpu i osigurajte da su mrlje prekrivene otopinom za čišćenje.

U redu je očistiti više od jednog komada odjednom ako se svi stave u šerpu. Na primjer, možete istovremeno očistiti dvije bakrene krigle ili pregršt bakrenih komada nakita.

Voda treba da prokuha na jakoj temperaturi. Pratite posudu kako se zagrijava do ključanja. Nakon što dostigne ključanje, podesite toplinu da se održava pri ključanju.

Pazite da mrlje izblijedi iz bakra. Ocat i so izvući će mrlje ili crnu patinu. Pustite da predmet kuha 15 minuta.

Ako predmet izgleda čist prije nego prođe 15 minuta, u redu je ranije isključiti lonac.

Isključite ringlu kako bi komad bakra mogao da se ohladi. Nakon 15 minuta, isključite ringlu kako bi se voda i bakreni predmet počeli hladiti. Ostavite lonac da se hladi 30 minuta do sat vremena.

Ne pokušavajte baratati bakrom dok je još vruće. Možete se opržiti, zato budite oprezni.

Ohlađeni komad bakra osućite suhom krpom. Izvadite bakarni predmet iz vode i koristite meku, čistu krpu da se osuši.

Uklanjanje tvrdih mrlja limunom

Isijecite limun na pola. Držite obje polovice kako biste ih koristili kao sredstvo za čišćenje.

U so potopite jednu polovinu limuna. Na tanjir izlijte malu količinu soli, a zatim u so utisnite dio limuna. Na tanjiru ostavite malo soli, tako da možete umočiti voće u još soli po potrebi.

Ocijedite limun na bakar. Pomoću laganog pritiska pritisnite limun u bakreni predmet. Snažno trljajte bakar da biste uklonili mrlje ili patinu. Obratite posebnu pažnju na područja koja imaju tamne mrlje.

Potopite limun u so po potrebi. Ako prvu polovicu limuna potrošite prije nego što je predmet čist, prebacite se na drugu polovicu i nastavite s čišćenjem.

Isperite komad bakra toplom vodom.

Obrišite komad bakra suhom krpom. Za sušenje bakrenog predmeta koristite meku, čistu krpu.

Čišćavanje bakra kečapom

Na čistu krpu nanesite kečapa. Koristite čistu krpu za suđe ili papirnati ručnik. Istisnite kečap na krpu ili umočite krpu u kečap.

Držite kečap u blizini, tako da ga možete po potrebi još upotrijebiti. Za velike komade bakra, možete koristiti više kečapa. Kiseline u kečapu rastvaraju bakrene mrlje.

Stavite so na kečap za dodatnu efikasnost. Iako je upotreba soli neobvezna, kečap bi tako mogao biti efikasniji. Da biste upotrebljavali so, jednostavno pospite malo soli po kečapu. Kečap i so će se miješati dok čistite bakar.

Smjesu istrljajte u bakar. Pomoću krpe i čvrstog pritiska nanesite mješavinu kečapa i soli po površini bakra. Snažno trljajte mjesta koja su oštećena. Nanesite kečap u tankom sloju preko bakrenog predmeta.

Kečap ostavite da odstoji na predmetu kojeg čistite 30 minuta zbog jakih fleka. Ako kečap ostavite do 30 minuta, mrlja će se lakše očistiti.

Isperite smjesu kečapa-soli toplom vodom. Držite bakarni predmet pod tekućom vodom da ga očistite.

Osušite bakarni predmet čistom krpom. Za sušenje bakrenog predmeta koristite meku, čistu krpu.

kako-to.com

Povezani članci

Back to top button