Zdravlje

Otkriće turskih ljekara: Vruća hrana izaziva rak jednjaka

Grupa turskih ljekara u gradu Karsu otkrila je da konzmiranje vruće hrane i prevelike količine vrućeg čaja mogu izazvati rak jednjaka i usta.

Direktor Odjela za patologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kavkaz prof. dr. Huseyin Ustun za agenciju Anadolija je izjavio da su došli do otkrića da vruća hrana izaziva rak jednjaka i rak usta.

“Tokom naših istraživanja otkrili smo da se u ovom dijelu Turske kod velikog broja osoba pojavljuje lezija prije nastanka bolesti. Nakon toga smo odlučili da uradimo opsežno istraživanje kako bismo utvrdili šta izaziva veliki broj slučajeva pojavljivanja lezije”, kazao je Ustun.

Na kraju detaljnih istraživanja otkriveno je da u ovom dijelu Turske stanovnici jedu vruću hranu, a posebno u zimskom periodu, što izaziva rak jednjaka.

“Uradili smo detaljne pretrage. Na kraju smo ustanovili da bi to mogla biti genetska učestalost, ali nakon razgovara sa bolesnicima, shvatili smo da većina njih tradicionalno mnogo piju čaj i jedu vruća jela, a posebno zimi. Nakon toga smo otrili da vruća jela, koja se pritom brzo jedu, i prevelike količine vrućeg čaja izazivaju rak jednjaka i rak usta”, istakao je Ustun.

Izjavio je da su na kraju zaključili da u tom dijelu zemlje, zbog oštrih zima, stanovnici jednu previše vruću hranu koja izaziva rak jednjaka kod nemalog broja njih.

“Shvatili smo da je u mjestima gdje je zima duga i gdje se zbog toga konzumiraju vrlo vrući čaj i jela, rak jednjaka i rak usta vrlo česta pojava”, kazao je Ustun.

Na kraju je preporučio dobro hladiti hranu i čaj prije konzumiranja, te da oboje treba polako konzumirati kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

(akos.ba/indikator.ba)

Povezani članci

Back to top button