U Fokusu

Kako nadjačati tugu i biti sretan?

Trebam li biti zahvalan za dobru odjeću koju oblačim ili Gucci torbu koju nosim? A tek dobra hrana koju jedem! Čekaj, šta je sa prilikom za studiranje na renomiranom univerzitetu ili za uposlenje u dobroj kompaniji? Hej, jesam li spomenuo moje divne i pažljive roditelje i braću i sestre koji su moji najbolji prijatelji? Samo momenat, potpuno sam zaboravio o blagodati islama u mom životu; kako je Allah uputio moje srce na Pravi Put. Elhamdulillah! (Hvala Allahu).

Već ste se umorili od nabrajanja?!

Nije se onda čuditi kada Allah dž. š. u Kur’anu kaže da kada bi brojali Njegove blagodati, ne bismo ih uspjeli nabrojati. Da, svi mi imamo probleme u životu, i suosjećam se s vama, braćo i sestre u islamu. Možda već mjesecima tražite pristojan posao. Možda ste neoženjeni/neudate i borite se s iskušenjima i čini vam se da će brak još neko vrijeme biti nepoznat pojam i dosadilo vam je da tražite onu ”pravu” osobu za vas. Možda već godinama neuspješno pokušavate dobiti dijete. Bezbrojne su stvari koje vam donose taj osjećaj tuge i nezadovoljstva u život. Taj jaz izmedu želja i stvarnosti. Suosjećam se s vama i nikada neću podcijeniti bol koji osjećate. Ali, braćo i sestre, tražim od vas da poduzmete konkretne korake da bi promijenili vašu situaciju. Odmah poduzmite nešto! Znate li kako?

”Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, jos više dati.” (Kur’an 14;7)

Evo kako:

– Preusmjerite vaše interese.

– Obratite pažnju na sve divne stvari koje posjedujete, a ne na ono što nemate.

Vjerujte mi, nećete moći prebrojati blagoslove, pa makar bili stručnjak u matematici. Tek onda kada počnete iskreno cijeniti te blagodati i kako je vaš Gospodar uvijek Milosrdan bio, On će uraditi kao što je obećao, inšaAllah; nagradiće vas na različite načine. Vjerujte mi, s pozitivnim načinom razmišljanja i zahvalnošću, stalno ćete osjećati Njegove blagodati u životu i to će vas činiti mnogo sretnijom osobom. Uživaćete u danima i noćima ovog kratkotrajnog života koji prebrzo prolazi. Odgurnuti ćete depresiju od sebe i napraviti mjesta za aktivizam i energiju.

I što je najbitnije, stalno ćete se sjećati svoga Gospodara i svijest o Njegovom postojanju će se ukorijeniti u va’šem sistemu života. Zaista divan način robovanja Onome kome dugujemo sve!

Možda se dvoumite kako tačno iskazati tu zahvalnost. Je li poenta ponavljati ”Hvala Ti Bože” svaki put kada kupim Louis Vuitton torbu? To i možda jos nešto. Najbolji način zahvaljivanja na Allahovim blagodatima jeste koristiti ih za stvari kojima će On biti zadovoljan.

Nadareni ste za matematiku? Pomozite nekome uraditi zadaću. Volite pisati? Koristite svoje divne riječi da inspirišete ljude da se približe Islamu. Možda vam je Allah podario imetak pa možete kupiti dobre stvari. Zašto ne kupite nešto fino i poklonite to siromašnim s vremena na vrijeme? To nije sve, koliko ćete biti kreativni zavisi od vas. Lista je beskonačna. Nadam se da ste shvatili poentu.

Pokrenite se, prijatelji! Vrijeme je da budete pozitivni. Vrijeme je da budete zahvalni. Vrijeme je da djelujete!

Uvijek se sjetite ovoga mota, bez obzira kroz kakve neprilike prolazite u životu:

”Sve što trebate jeste zahvalnost.” – Nu’man Ali Khan

Autor: Taheerah Alam

Izvor: suhaibwebb.com

Za Akos.bA prevela i obradila: Enisa Šabanović

 

 

Povezani članci

Provjerite također
Close