Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Kako ljudski mozak može razviti “super sposobnosti”

Kako ljudski mozak može razviti “super sposobnosti”

Prosječan ljudski mozak je opremljen sposobnošću filtriranja kroz naizgled nevažne detalje. Dok prosječna osoba možda neće imati ogromne izvore pamćenja, čini se da se ovdje radi o razmjeni koja dozvoljava većini da se fokusira samo na najvažnije činjenice.

Međutim, nekim od najnevjerojatnijih umova na zemlji nedostaje ovaj filter za nevažne činjenice, ili je možda preciznije reći da je genijalcima nevažno uvijek važno, pa čak i ako je to nešto besmisleno i sitničavo. Njihov mozak nekako ima sposobnost pohranjivanja i pristupanja nevjerojatnim količinama informacija, pa čak da i uočavaju i da se povezuju sa tim informacijama na potpuno drugačiji način.

Na primjer, Stephena Wiltshirea smatraju autističnim genijalcem. On ima sposobnost koja se može opisati kao “super sposobnost”. Ponekad nazivan i “ljudskom kamerom”, Stephen ima enervirajuću sposobnost crtanja tačnih replika zamršenih struktura, zgrada i pejzaža – doslovno svega što vidi – nakon letimičnog pogleda. Bez zabilješki ili crtanja grubih skica, Stephen metodički replicira ono šta je vidio svojim očima, uključujući čak i tačan broj prozora na visokim neboderima.

Kao i kod mnogih drugih genijalaca, i Stephenov um je misterija. Svoje prve riječi nije izgovorio do pete godine. Čini se da su genijalci poput Stephena rođeni znatno drugačiji.

Dalje, zamislite da imate sposobnost savladati jedan od najtežih jezika na Zemlji, islandski, za samo 7 dana. Kad je u pitanju poznati genijalac, Daniel Tammet, čini se da je to lahko. Njegove izvanredne sposobnosti su povezane sa sinestezijom. On “osjeća” brojeve u kategorijama teksture, oblika i boja. Neki naučnici vjeruju da su epileptički napadaji koji je pretrpio kao malo dijete, i koji su bili gotovo kobni po njegov život, nekako otključali vrata ovoj nevjerojatnoj sposobnosti koja bi mogla postojati u svim ljudima.

Za Akos.ba priredio: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top