Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Kako da kuhinja blista

Kako da kuhinja blista

Možda nam toalet djeluje kao najprljavija prostorija u kući, ali istina je da bakterije vrebaju tamo gdje ih ne očekujemo – u kuhinji. I zato je važno da održavamo higijenu u ovoj prostoriji.

Sudopera – Često je zapostavljamo pogotovo kad imamo mašinu za sudje, ali griješimo jer riječ je o jednom od najrizičnijih mjesta u domu kad su bakterije u pitanju. Trebalo bi je čistiti bar jednom nedjeljno, ali kad radimo sa sirovim mesom ili prljavim povrćem, moramo je odmah dezinfikovati da se opasne bakterije ne bi razmnožavale. Najbolji način čišćenja je vrelom vodom i sapunom, ali ako je potrebno jače sredstvo, odlično je sirće.

Kuhinjska spužva – Treba ga mjenjati rijeđe nego što mislite. Ako ga koristimo svaki dan, dovoljno je da kupite novi jednom mjesečno. Do tada, stari povremeno treba staviti u mješavinu limunovog soka i vode i prosušiti u mikrovalnoj.

Krpe – Odmah poslije upotrebe, krpe okačite i osušite. U tom slučaju, izdržaće dva dana. Ali, kad su mokre, leglo su zaraze, pa moraju odmah na pranje.

http://www.novosti.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top