U FokusuZdravlje

Kakav je uticaj hidžame na bolesnike koji imaju reumatoidni artritis?

Istraživanje je vršeno na 50 bolesnika na odjelu reumatoida, prirodne medicine i rehabilitacije u bolnici Husein el-Džam’i na El-Ezhar univerzitetu. Dijagnozirani sa reumatoidnim artritisom na zglobovima prema specifikaciji Američkog udruženja za reumatoid (ARC).

Godine pacijenata se kreću od 25-60 godina. Također, ispitivanje je vršeno i nad grupom od 10 zdravih osoba koji nemaju problema sa upalom zglobova (reumatoidni artritis).

Bolest reumatoida zglobova (polureumatična upala zglobova) se smatra bolešću  autoimunog sistema za koju se još ne zna pravi razlog njenog nastanka. Reumatoidni artritis se smatra hroničnom bolesti koja pogađa tijelo i izoblikuje ga i deformira tako da utječe na više zglobova u istoj mjeri na duži period vraćajući se na period mirovanja, zatim na period oticanja i ukrućenosti, djelujući tako na male zglobove ekstremiteta.

Slike koje pokazuju deformaciju zglobova kod reumatoidnog bolesnika:

Šta je reumatoid?

To je hronična upala koja pogađa većinu zglobova kao što pogađa i druge funkcije tijela. Smatra se da je to autoimuna bolest. Reumatoidni artritis je najzastupljenija reumatična bolest poslije artroze.

Ovo je jedna od najtežih bolesti jer vodi ka uništenju i deformaciji zglobova, ako se ne liječi na vrijeme. Pogađa oba pola iako je zastupljenija kod žena u omjeru 3:1. Najviše pogađa one u dobi od 35-60 godina, iako pogađa sve dobi, od djetinstva do starosti.

Simptomi:

Reumatoid artritis kod 2/3 bolesnika počinje sa iznenadnim umorom, slabošću, malaksalost generalno, kao i opadanje libida. Što se tiče posebnih simptoma oni se obično pokazuju postepeno tako što pogađaju više zglobova, posebno zglobove ruku, koljena i stopala. Ili bilo koje druge zglobove, i to simetrično. Simptomi su uglavnom u obliku bolova i oteklina u zglobovima uz jutarnju ukočenost. Ovi simptomi se obično postepeno dešavaju. Što se tiče utjecaja na ostatak tijela, dešavaju se različiti simptomi.  Počinje sa pojavom čvora ispod kože, suhoćom očiju i usta, moguća je i upala očiju, upala plućne kristalne membrane, fibroza pluća, i upala perikardne ovojnice (Pericarditis).  Upala krvnih sudova, periferni neuritis. U slučaju utjecaja na vratne pršljenove može imati utjecaja i na kičmenu moždinu (Spinal cord).

Liječenje lijekovima:

Ciljevi liječenja su: umanjivanje boli, čuvanje i poboljšavanje radne sposobnosti, zaštita od izobličavanja i deformacije, popravljanje već izobličenih dijelova tijela, i na kraju, zaustavljanje napredovanja bolesti ako je moguće. Ako budemo u mogućnosti ostvariti ove ciljeve pomoći ćemo bolesniku da živi normalnim životom, ili približno normalnim životom.

Lijekovi za liječenje reumatoida se dijela na dvije vrste, a to su: Lijekovi protiv upale, i tablete protiv reumatoida. Neki od ovih lijekova sporo djeluju, nekada su potrebni mjeseci da bi pacijent osjetio korist, zbog toga je potrebno strpljenje i neostavljanje liječenja kroz prve mjesece liječenja osim u slučaju komplikacija.

Liječenje se sastoji, poslije utvrđivanje dijagnoze, od tableta protiv upale kako bi se umanjila bol, zatim odabiranje najadekvatnijih reumatičnih lijekova za svaki slučaj zasebno. Ovi lijekovi su protiv malarije, imunosupresivi, ili hemijski lijekovi, uz dodatak otkrivenih bioloških lijekova. Postoje više vrsta liječenja koja nisu manje vrijedna a sastoje se od funkcionalne fizoterapije kako bi se spriječilo ukrućivanje zglobova i atrofija mišića. Potrebno je ukazati na veliku bitnost redovne kontrole od doktora specijaliste kako bi se pratile nuspojave zbog korištenih lijekova koje su opasne iako ih je malo.

Liječenje hidžamom:

Način liječenja se sastoji od vakumskih čaša (hidžama) tako što se čaša stavi na kožu pacijenta praveći vakum unutar čaše na više načina kako bi se stvorio negativan pritisak unutar čaše (na tačkama tijela koje određuju liječnici ili terapeuti). Zbog povećanja pritiska unutar čaše nad pritiskom van čaše krv počne izlaziti iz sitnih kapilara praveći nešto slično modrici. Time se smanjuje ili nestaje zapušenje na mjestima ispod čaše, uz dodatak suprotnih efekata, umanjivanja boli i smanjivanje zapušenja.

Zaključak:

  1. Nakon tri mjeseca liječenja u grupi koja je radila liječenje hidžamom uporedo sa medicinskim liječenjem povećali su se procentualni pokazatelji ljekovitih prirodnih ćelija ubica, dok se s druge strane utvrdilo procentualno smanjivanje prirodnih ćelija ubica kod grupe liječene lijekovima. Možda je razlog utjecaj imunosupresivnih lijekova. A procentualno povećanje prirodnih ćelija ubica poslije sesija hidžame predstavlja pripremu i podsticaj imunom kapacitetu za te slabe ćelije kod bolesnika reumatoidnog artritisa kao rezultat imunosupresivnih lijekova ili zbog sveukupnog poremećaja imunološkog sistema kod bolesnika reumatoidnog artritisa. Smanjivanje procenta tih ćelija ili smanjivanje njihovih aktivnosti povećaje se opasnost izlaganja kancerogenim transformacijama ili pogađanje stalnim infekcijama. Te ćelije čuvaju tijelo od napada virusa, bakterija ili parazita, kao što igra i važnu ulogu u napadu na promjenljive kancerogene ćelije.
  2. Istraživanje je pojasnilo prednost i superiornost zajedničkog liječenja, uočljivu superiornost, u odnosu na liječenje lijekovima samo. Obuhvatilo je sve pokazatelje, kliničke i labaratorijske, za aktivnost bolesti.
  3. Liječenje hidžamom nije samo učinkovit način umirivanja boli, nego je potvrdila učinkovitost na pravljenju regularnog utjecaja na elemente ćelijskog imunološkog sistema.
  4. Liječenje hidžamom podržaje umnožavanje prirodnih ćelija ubica (NK cells). Što znači pripremu i stimuliranje imunološkog kapaciteta za te obično slabe ćelije kod reumatoidnih pacijenata. To jača prirodni odbrambeni mehanizam tijela protiv infekcija svih vrsta, kancerogenih transformacija kojima su povećano izloženi reumatoidni bolesnici zbog korištenja imunosupresivnih lijekova.

Statistički je dokazano smanjeno prisustvo u velikoj mjeri u reumatoidnim koefcijentima. To može biti jako pozitivna stvar u izbjegavanju reumatoidnih opasnih komplikacija koji nisu zglobni čiji razlog je povećanje reumatoidnog indeksa.

Istinu je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: „Najbolje čime se liječite je hidžama.”

Napomena:

Ovo istraživanje je provedeno u skladu sa svim kriterijima medicinske hidžame na rukama specijalista.

Piše: dr. Sherif Mohamed
 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button