Kolumne i intervjuiU Fokusu

Kada svi zatvore granice: Spas u vlastitoj proizvodnji

Srbija je jučer donijela “Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo”. Odluka je donijeta u skladu sa Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju, sa ciljem “ublažavanja posljedica nestašice nastale usljed potrebe stanovništva za povećanim snabdijevanjem prouzrokovanim širenjem virusa SAR-Cov-2”, tj. korona virusa. Odluka se najvećim dijelom odnosi na osnovne životne namirnice kao što su brašno, ulje, šećer, te neke higijenske proizvode kao što su sapun, deterdženti, pelene, zaštitna odijela, itd.

Zašto je bitno imati vlastitu proizvodnju, sada nam je valjda jasno. Samo ono što sami proizvedemo u krizama poput ove je nešto na šta možemo sigurno računati. Sve drugo može biti na dugom štapu. Zato, uzdajmo se u se(be), i u našu domaću proizvodnju.

U kriznim situacijama odgovorne nacije zbijaju redove i pronalaze rješenja za svoje probleme. Pojednostavljeno, vode se maksimom “hajmo mi uradit’ ono što je do nas”. Ako mi to ne uradimo, teško da će nas se neko sjetiti.

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Back to top button