Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Kada roditelji postaju najsretniji?

Kada roditelji postaju najsretniji?

sreca

Većina roditelja kaže da im sinovi i kćerke donose veliku radost, ali većina dosadašnjih istraživanja upućuje na to da su djeca istovremeno i veliki izvor stresa, tjeskobe i finansijskih briga.

Zanimljivi su rezultati najnovijeg istraživanja njemačkih naučnika koji pokazuju da djeca čine roditelje sretnijima, ali tek pošto napuste roditeljski dom, piše Independent, a prenosi Stil.

Tim naučnika s univerziteta u Hajdelbergu koji je vodio profesor Kristof Beker, otkrio je da su roditelji čija su odrasla djeca napustila porodično gnjezdo zadovoljniji životom i da pokazuju manje znakova depresije.

Oni kažu da se to može objasniti činjenicom po kojoj se u takvoj situaciji roditelji konačno mogu osloniti na sopstvenu odraslu djecu koja sada mogu finansijski da im pomognu i eventualno brinu o njima, ako bude potrebno. Ta činjenica za roditelja ima velik značaj i baca u zaborav ranije stresne situacije iz razdoblja njihovog odgajanja.

Ko je i zašto najsretniji?

Članovi njemačkog tima su od 55.000 ljudi starijih od 50 godina iz 16 evropskih zemalja tražili da ocjene svoje trenutno zadovoljstvo životom ocjenama od 0 (u potpunosti nezadovoljni) do 10 (u potpunosti zadovoljni).

Rezultati su pokazali da su odrasle osobe s odraslom djecom u odnosu na one bez djece imale između 0,02 i 0,56 bodova više na postavljenoj ljestvici.

“Kao što vidite, razlika i nije mnogo veća, ali treba imati na umu da se radi o hiljadama ispitanika. Dakle, premda djeca možda i nisu najsnažniji pokretač sreće i životnog zadovoljstva, spomenuti podatak u globalu ipak ima veliki uticaj na njihov život”, smatra dr Beker.

On i kolege su ustanovili i da su odrasle osobe koje redovno kontaktiraju s djecom sretnije od onih roditelja s kojima djeca i dalje žive u istom domaćinstvu, kao i od osoba koje nisu nikada imale djecu.

Društveni kontakt je veoma važan

Rezultati njihove studije su pokazali da je s dobrobiti pojedinca i s izostankom simptoma depresije povezan i stabilan brak, a značajnu odrednicu u ostvarenju dobrobiti i sreće čini i mreža društvenih kontakata jer je veoma važno podjeliti osjećaje i misli s drugim ljudima.

Kada sve sumiramo, rezultati našeg istraživanja pokazuju da i društveni kontakti imaju značajnu ulogu u dobrobiti i održavanju mentalnog zdravlja starijih osoba. Supružnici, partneri i djeca često su temelj dugoročnih društvenih kontakata kroz koje starije osobe dobijaju vrlo važnu socijalnu podršku, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos One.

“I premda rezultati o roditeljstvu mogu biti pomalo kontroverzni i zavise od životnog doba proučavane populacije, opšte je mišljenje da su društveni kontakti u starijoj životnoj dobi povezani s većim životnim zadovoljstvom i da je socijalni kontakt vrlo važan faktor dobrobiti svakog pojedinca”, zaključili su njemački naučnici.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top