Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Kad će Sarajevo uraditi za ramazan ono što Zagreb radi za advent

Kad će Sarajevo uraditi za ramazan ono što Zagreb radi za advent

Piše: Voloder Sanadin

Kultura, tradicija i različitosti identiteta predstavljaju najveći potencijal balkanskih društava kojeg u evropskim okvirima za sad najbolje eksplatira hrvatska prijestolnica.

Bosanskohercegovačko društvo baštini kulturu uvažavanja običaja i blagdana drugih i drugačijih.

Da kultura i religijska tradicija mogu biti integralni faktor između ekonomije i turizma svjedoče pozitivni trendovi u Zagrebu i Sarajevu.

Za Sarajevo, pored Sarajevo film festivala i Sarajevske zime, ramazanska atmosfera predstavlja najpotentniji motiv koji privlači turiste iz regije i svijeta. Sa druge strane, Zagreb je već treću godinu prva Advent destinacija u Evropi.

U čemu Sarajevo zaostaje za Zagrebom

„Zagreb je prema izboru glasača portala European Best Destinations po treći put proglašen najboljom destinacijom za božićne blagdane u Evropi“, sa velikim zadovoljstvom saopćeno je i ove godine iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Time je glavni grad Hrvatske u konkurenciji od 20 gradova Evrope po treći put odbranio titulu koju će nositi i za 2018. godinu te ujedno postao jedini grad koji titulu najbolje božićne destinacije nosi tri godine zaredom.

 U izboru za najbolju božićnu destinaciju 2018. godine na portalu European Best Destinations učestvovalo je 200.596 osoba iz 131 države, a svoj glas među kandidiranim gradovima Zagrebu je dalo 38.830 glasača, navode iz TZ grada Zagreba.

 Ovaj uspjeh Zagreba, a što je i  očekivano za Balkan, privukao je i neutemeljene kritike od kojih je najglasnija ona da je zahvaljujući  domaćim glasovima Zagreb već tri godine top Advent destinacija Evrope.

Međutim, analizom rezultata glasanja koju je objavio portal Index.hr jasno se vidi da ova teza ne stoji. Naime, od sveukupnog broja glasova, 38,2 % glasova došlo je iz Hrvatske (usporedbe radi, drugoplasirani Colmar primio je 36,32 % iz Francuske, dok je trećeplasirani Beč primio 43,6 % glasova iz Austrije). Ako sve to uzmete u obzir, Zagreb bi i bez glasova iz Hrvatske odnio pobjedu. Nacionalna podrška samo je dokaz da se događaj sviđa i samim građanima te da ga žele podijeliti sa turistima, stoji u odgovoru Perrine Bertrand iz European Best Destinations.

Dodatnom analizom geografskog rasporeda glasova koje je Zagreb osvojio pokazuje da je imidž Hrvatske i Zagrebe već odavno interkontinentalnog karaktera.

Ramazan u Sarajevu

Sarajevo ima sve predispozicije da postane svjetska ramazanska top destinacija koja spaja Istok i Zapad. Ramazanska atmosfera Sarajeva  pojednako je primamljiva svim turistima.

Naravno, potrebno je brendirati Sarajevo kao ramazansku destinaciju i povećati kapacitete halal restorana i hotela.

Prednost koja karakteriše bh muslimane među muslimanima cijelog svijeta jeste sloboda mišljenja i organiziranja, a što se može kapitalizirati kroz panel diskusije ili okrugle stolove o aktualnim pitanjima koje tište muslimanska društva na Istoku i muslimanske manjine na Zapadu.

Istražujući bošnjačku ramazansku kulturu možemo vidjeti ogromno bogatstvo običaja koje savremenim riječnikom možemo definisati kao društveno odgovorne aktivnosti koje su nam prijeko potrebne. Posebnu vrijednost imaju običaji čišćenja i ukrašavanja avlija, ulica, mahala, džamija i javnih objekata pred početak ramazana i pred oba Bajrama, inteziviranje druženja rodbine, komšija i prijatelja, te socijalna davanja koja su kod muslimana najintenzivnija upravo u ovom periodu.

Tradicija kao izvor motivacije za NVO aktivizam

Konkretan pomak na ovom polju je uradila Mreža mladih Sarajevskog muftijstva kroz ekološke akcije, darivanje krvi, bilboarde sa pozitivnim porukama kroz hadise (izreke) Poslanika Muhammeda, a.s. Ovakvim konkretnim društveno odgovornim projektima Islamska zajednica će na najbolji način afirmirati svoj imidž i srušiti brojne stereotipe i predrasude.

Vjernici, ali i turisti imali su priliku učestvovati u manifestaciji Ramazan u Bosni koji je na trgu ispred Čaršijske džamije na Baščaršiji organizovao Rijaset IZ u BiH u saradnji sa četiri udruženja (AKOS, Demus, Saff i Svitanje). Ove godine manifestacija je premještena u Tuzlu.

Nastup Rijada Gvozdena

Također, tu su i Ramazanske večeri koje organizuje Medžlis IZ Sarajevo na Baščaršiji i drugim lokacijama.

Pozitivni primjeri su i ramazanski sajam knjige koji se već šest godina organizuje na trgu ispred BBI centra te Sarajevo Ramazan Festival koji se održava na Žutoj tabiji.

Ovog ramazana u Sarajevu je održan i skup o islamofobiji na svjetskom nivou što predstavlja osvježenje u „ramazanskoj ponudi“. To je dobar pomak, ali nije dovoljan. Ako vlast i nadležne institucije žele da Sarajevo bude ramazanska top  destinacija tada trebaju privući najzvučnija imena muslimanskog svijeta.

Kvalitetniji i odgovorniji pristup vrijednostima koje baštini hrvatsko društvo pokazuje Turistički ured grada Zagreba i njegove vlasti u poređenju sa šumom birokratije i nadležnosti u Sarajevu. Ono što očekujemo od Grada Sarajeva, njegove četiri općine, od Kantona Sarajevo i njegovih općina, a posebno od Turističke zajednice Sarajeva i Islamske zajednice da se ugledaju na susjedni Zagreb i da nam već slijedeći ramazan naprave integralnu virtualnu platformu na kojoj će biti predstavljena sva ramazanska dešavanja u Sarajevu.

Pored navedenog i NVO sektor ima šta ponuditi na  ovom polju.

Posebnu draž imaju ljetni ramazani kada duhovnost nije ograničena samo na džamije, već ona oplemeni ukupni ambijent bosanskih gradova. Pošto ramazan kruži i svake godine nam je 10 dana bliži neke generacije neće više dočekati ljetne ramazane. Ostaje nada da ćemo do tada uspostaviti zadovoljavajući nivo odgovornosti prema ramazanskim vrijednostima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Akos.ba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top