DijasporaVijesti iz svijetaVijesti iz zemlje

Još dva dana za prijavu građana u dijaspori za registraciju za Opće izbore u BiH

Pojedina udruženja, organizacije i džemati koji okupljaju Bošnjake u disjapori intezivno rade na animiranju bh. državljana da se prijave za Opće izbore.

Prema informacijama iz Centralne izborne komisije (CIK), za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani u oktobru nekoliko dana prije krajnjeg roka prijavilo se 55.000 birača iz dijaspore.

Do danas je broj prijavljenih narastao na 75 000.

 

Pojedina udruženja, organizacije i džemati koji okupljaju Bošnjake u disjapori intezivno rade na animiranju bh. državljana da se prijave za Opće izbore.

Kampanje za izbore u BiH već godinama se provode u bh. dijaspori, ali ove godine, zbog historijskog značaja i političkih okolnosti, kampanja je krenula ranije i već je zabilježen veći odziv.

Sanel Hotlovac, koordinator Medžlisa Bayeren, Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, podsjetio je da, prema dostupnoj službenoj statistici, broj državljana Bosne i Hercegovine u Bavarskoj u 2020. godini je 60.000, od čega u gradu Minhenu živi 20.000. 

– Naši ljudi su uvijek zainteresovani za svoju domovinu. Prate šta se dešava i reaguju i koriste svaki praznik da posjete svoj rodni kraj. Mi smo ovdje organizovani na različite načine od džemata, do različitih sportskih klubova, udruženja i kulturno-umjetničkih društava koja čuvaju našu tradiciju – dodaje Hotlovac.

Početak registracije za izbore je bio obilježen brojnim poteškoćama zbog promjene pravila prijave. Zbog toga je bilo nužno edukovati volontere koji će ubrzati i olakšati proces prijave, kako je to, na primjer, urađeno u Danskoj, gdje je u Utrechtu formiran glavni centar za registraciju, koji je otvoren od 4. maja.

Na samom početku bilo je dosta nedoumice oko registracije, međutim, kako su dani odmicali, proces registracije je znatno ubrzan. U zadnje dvije sedmice registrovno je više birača nego proteklih mjesec dana. Centar Utrecht prednjači u registraciji s 500 prijavljenih.

– Opšte je mišljenje da će ovaj vid registracije dati mnogo veće rezultate u narednom ciklusu izbora u BiH – smatra Samir Mušija, predsjednik IZ Bošnjaka u Nizozemskoj.

Izborimo se izborima

U Švicarskoj se po aktivnostima vezanim za izbore ističe udruženje “Glas za Bosnu” koje već sedam godina pored ostalih aktivnosti bavi se motivacijom, edukacijom i pomoći u registraciji za izbore.

– Ove godine zbog važnosti opštih izbora za sudbinu jedine nam domovine pridružili smo se pokretu ‘Snaga domovine’ gdje sa ostalim aktivistima djelujemo na cijeloj teritoriji Švicarske. Stojimo na raspolaganju našim sunarodnicima svaki dan putem telefona, a imamo i punktove gdje na licu mjesta pomažemo svima a pogotovo starijim osobama koji nemaju e-mail adresu potrebnu za registraciju – kaže Amir Sarajlić iz udruženja “Glas za Bosnu”.

Oni su ostvarili intezivnu saradnju s Centrom za dijasporu “Mreža” u edukaciji volontera.

– Prema našim evidencijama, iz Švicarske je do sada registrovano oko 5.000 potencijalnih glasača i prema našim prognozama taj broj bi trebao do 19. jula premašiti 6.500 koji su glasali na lokalnim izborima 2020. Apelujem na sve koji se još nisu registrovali da to urade, jer možda nećemo imati popravni, a onda će biti kasno. Domovina se i olovkom brani, registruj se i izađi na izbore! Izborimo se izborima – poručuje Sarajlić.

Aktivnosti Centra za dijasporu “Mreža”

Aktivnosti Centra za dijasporu “Mreža” su u proteklih devet mjeseci predstavljene u 10 država i 100 gradova gdje živi bosanskohercegovačka dijaspora. Pored aktivnosti na terenu Centra za dijasporu “Mreža” realizuje i različite aktivnosti na društvenim mrežama.

– Sam proces registracije je potpuno izmijenjen i jedan period smo proveli edukujući naše aktiviste širom Evrope. Pravi problem je uslijedio kada smo pokušali proširiti našu Mrežu koja sada broji oko 400 aktivista i koordinatora raspoređenih u 100 info centara širom Evrope i Amerike – kaže Adis Tanović, koordinator Centra za dijasporu “Mreža”.

Iz dosadašnjih aktivnosti vidljivo je da nažalost omladina je vrlo malo ili gotovo nikako zainteresovana ne samo na procesu registracije, već aktivizma općenito.

– Pored tog problema, veliki broj naših iseljenika ne shvata značaj registracije i podršku koju bi dali eventualnim glasanjem na Općim izborima 2022 godine. Do sada je nalog na stranici izbori.ba otvorilo nešto više od 55.000 osoba i taj rezultat se može donekle smatrati uspjehom, s obzirom na nezadovoljstvo koje vlada u dijaspori, odnosno kako oni to kažu ‘zaboravljeni smo od domovine, koja nas se sjeti samo pred izbore’. Vrlo je bitno da se nakon izbora ovaj proces nastavi te da se pokrenu značajni projekti koji bi dijasporu približili matici – zaključuje Tanović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button