Brak i porodica

Jeste li spremni za školu?

Nove cipele i tenisice

Nova školska godina zahtijeva nove cipele i tenisice jer dječja noga brzo raste. U kupnju treba krenuti s ciljem da se kupi najbolji model. Najvažnije je da obuća bude udobna i anatomski oblikovana jer zbog loših cipela i tenisica djeca kasnije mogu imati problema s držanjem i kičmom.

To znači da izgled obuće mora biti u drugom planu, jer modni trendovi ne jamče da su baš te najmodernije, vrlo vjerojatno i najskuplje, tenisice ili cipele ujedno i najkvalitetniji izbor za dječju nogu što se tiče udobnosti i funkcionalnosti.

Ne štedite na dječjoj obući

U specijalizirane trgovine dječje obuće sa sobom ponesite mjere za obje noge, jer se stopala mališana mogu razlikovati u veličini. Imajte na umu i da dječje noge rastu brzo, tako da stopala treba izmjeriti svakih nekoliko mjeseci. Dijete treba stajati dok uzimate mjeru za cipele.

Kod kupovine pazite da cipela ne bude kratka ali ne birajte ni one većeg broja, jer su previše velike cipele teške za hodati i mogu biti i nesigurne. Svakako izbjegavajte mlađem djetetu dati nošene cipele starijeg ili ste ih dobili od rođaka ili prijatelja, takve rabljene cipele nisu dobre za vaše dijete jer se svake cipele kod nošenja prilagode stopalu. Ključno je da kod kupnje na dječjim cipelama nikada nemojte štedjeti.

Prehrana školarca

Polazak u školu sa sobom donosi i pitanje što će dijete jesti u školi. Mnoga djeca odlaze u školu bez doručka, što bi svakako trebalo izbjeći, jer djeca koja ne doručkuju često su pospana, slabije postižu koncentraciju i otežano prate nastavu. Doručak je energetska osnova za naporan školski dan i pomaže djeci da aktivno i koncentrirano prate nastavu. Zato se potrudite dijete probuditi na vrijeme kako bi u miru doručkovalo. Doručak je važan obrok koji se ne smije preskočiti.

Za doručak se preporučuje mlijeko, voćni sok, mekinje s mlijekom i svježim voćem, te hljeb od integralnog brašna. Inače, djeca školske dobi trebaju imati pet obroka dnevno, tri glavna, doručak, ručak i večeru, te dva međuobroka. Zdrava prehrana školske djece temelji se na uzimanju raznovrsne hrane, koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije, koji omogućava normalan rast i razvoj djece. Pravilnim unosom hranjivih sastojaka tijelo održava učinkovitost i aktivnost, osigurava se visoka energetska aktivnost i otpornost na bolesti.

Školski obrok

Posebnu važnost ima školski obrok, koji treba biti sastavljen od hrane visoke prehrambene vrijednosti, a niže energetske. Nikako se ne preporučuju slatkiši, grickalice, “brza” hrana,hot-dog, hamburger i gazirana pića. Takvi proizvodi niske su prehrambene vrijednosti, s visokim sadržajem masti i koncentriranih ugljikohidrata što može uzrokovati prekomjernu tjelesnu težinu.

Gojaznost postaje faktor rizika za nastanak niza kroničnih bolesti u kasnijoj dobi, a važan je uslov za nastanak psihičkih poremećaja, posebno u razvoju adolescencije. Pravilna prehrana posebno je važna u razdoblju odrastanja. Osiguravanje uslova za odgovarajući psihofizički rast i razvoj zdravih prehrambenih navika koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir hrane i prehranu i poslije u životu, a time i na zdravlje u odrasloj dobi.

Učenička soba

Početkom školske godine roditelje muče dvojbe i oko uređenja sobe školarca, koja se mijenja kako dijete raste i treba mu prilagoditi namještaj, nabaviti novi krevet, osigurati intimu. Za prvačiće je obično potrebno kompletno urediti sobu, a za one malo veće  soba se najčešće nadopunjuje potrebnim elementima namještaja ili osvježava bojama i detaljima. Radni stol treba imati dovoljno dnevnog svjetla, odnosno mora biti u blizini ili ispod prozora. Radna stolica treba biti kvalitetna i anatomska, ni premalena ni prevelika.

Noge moraju dosezati stol, a kičma treba biti u prirodnom položaju. Ekonomično je odabrati multifunkcionalni namještaj koji raste s djetetom. Poželjno je da namještaj ima zaobljene ili zaštićene rubove. Dijete raste, zato i krevet treba biti prostran, najbolje da je dimenzija 90×200 cm. Dječja soba školaraca nije samo spavaonica te mjesto za igru i druženje već i radni prostor u kojem se uči i pišu školske zadaće. Ugođaj mora biti prilagođen djetetu koje u sobi intenzivno boravi kako bi vrijeme provedeno uz učenje bilo što ugodnije i zabavnije.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button