Vi ste ovdje
Home > Bajram > Jerusalem: Desetine hiljada vjernika na bajram-namazu u džamiji Al-Aksa

Jerusalem: Desetine hiljada vjernika na bajram-namazu u džamiji Al-Aksa

Desetine hiljada muslimana klanjalo je danas bajram-namaz u džamiji Al-Aksa, u Jerusalemu, te tako dočekalo Kurban-bajram ili Hadži-bajram, najveći muslimanski praznik, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ranog jutra oko kompleksa džamije al-Aksa mogli su se vidjeti dugi redovi vjernika koji su pristizali na bajram-namaz. U kompleksu džamije Al-Aksa prije bajram-namaza slušali su učenje odlomaka iz Kur’ana, te donosili tekbire.

Bajram-namaz u Jerusalemu predvodio je imam džamije Al-Aksa Sejh Yusuf Abu Suneyne, a on se u svom obraćanju vjernicima osvrnuo i na nedavne izraelske napade na džamiju Al-Aksa.

“Pogledajte samo izraelsku politiku rušenja, privođenja, napada i uvođenja pritiska. Visoki porezi i poteškoce koje uvode muslimanima u Jerusalemu postali su neizdrživi. Ovo nasilje ne može biti nastavljeno”, poručio je Suneyne.

U zajedničkoj molitvi na kraju bajram-namaza, muslimani su uputili dovu za spas džamije Al-Aksa ali i za jednistvo svih muslimana svijeta. Nakon bajram-namaza jedni drugima su čestitali bajramski praznik.

Muslimani širom svijeta danas dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Kurban-bajram, koji traje četiri dana. Hadži-bajram, kako se još naziva, je muslimanski praznik koji je specičan zbog prinošenja žrtve.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top