Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Izvoz bh. mliječne industrije u Hrvatsku u 2017. godini porastao 200 %

Izvoz bh. mliječne industrije u Hrvatsku u 2017. godini porastao 200 %

Izvoz mlijeka u Hrvatsku u prošloj godini porastao je za 200 posto u odnosu na 2016. godinu, ali je to još uvijek nedovoljno za dostizanje izvoza iz 2012. godine. 

Ovo je rečeno na okruglom stolu o temo “Unapređenje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU putem kontrole proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka u Bosni i Hercegovini”, održanom u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Iako mljekarska industrija proteklih godina drži pozitivan trend izvoza, te je izvoz u odnosu na 2016. godinu povećan za 12% (76 miliona KM), na okruglom stolu je konsatovano da je naglašen izvoz UH sterilizovanog mlijeka, vrhnja i fermentisanih napitaka 89 posto, odnosno proizvoda sa nižom dodanom vrijednosti, dok sir, puter i mliječni namazi čine svega 11% ukupnog izvoza.
Vodeće izvozno tržište je i dalje Crna Gora, a značajno je pomenuti i skok izvoza u Republiku Hrvatsku i to za čak 200% u odnosu na 2016. godinu, kao rezultat povratka na ovo tržište, iako je to još uvijek nedovoljno za dostizanje izvoza iz 2012. godine.
U BiH najviše uvozimo sir i to u vrijednosti od 73 miliona KM (52% od ukupnog uvoza). U 2017. godini uvezli smo ovih proizvoda u vrijednosti od 142 miliona KM.
Najviše mlijeka i mliječnih proizvoda uvozimo iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.
Sastanku su pored predstavnika mljekarske industrije BiH prisustvovali predstavnici relevantnih bh i entitetskih institucija.
Obzirom da je sektor mljekarstva jedan od vodećih izvoznih sektora u okviru prehrambene industrije, posebna pažnja na sastanku posvećena je unapređenju postojećih proizvoda za inotržišta kao i unapređenju ponude palete mliječnih proizvoda.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top