Vijesti iz svijeta

Izraelska vojska: Napadamo sve dijelove Gaze; UN: Rat se širi i na Siriju; Šta su dogovorili SAD i Netanyahu

SAD je odbio međunarodne pozive na prekid vatre između Izraela i Hamasa, u dogovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da prekid vatre nije “trenutni pravi odgovor”, te je pozvao na “pauze” u borbama kako bi se pomoć mogla isporučiti u Gazu.

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Jonathan Conricus rekao je da izraelska vojska “napada u svim dijelovima pojasa Gaze”. Izrael će “pojačati” humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, dodao je.

– Fokusiramo svoje aktivnosti na sjeverni dio Gaze, tu je sjedište Hamasa…, ali nastavljamo s napadima i u drugim dijelovima Gaze. Lovimo njihove komandante, napadamo njihovu infrastrukturu i kad god se pojavi važna meta – mi je napadnemo – rekao je.

IDF tvrdi da je pogodio oko 300 ciljeva i ubio “brojne” borce Hamasa u posljednja 24 sata. Rečeno je da su pogođeni lanseri protivtenkovskih projektila, lansirna mjesta za rakete i vojni objekti unutar podzemnih tunela.

– Tokom kopnenih operacija snaga, vojnici su imali nekoliko sukoba s terorističkim ćelijama koje su prema njima ispaljivale i protivtenkovske projektile – stoji u saopćenju IDF-a.

– Vojnici su ubili teroriste i usmjerili zračne snage na napade na mete i terorističku infrastrukturu – dodaje se.

Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju, potaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rješenju 12-godišnjeg sukoba, rekao je danas posebni izaslanik Ujedinjenih nacija za tu zemlju.

Geir Pedersen rekao je Vijeću sigurnosti da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, sirijski narod sada suočava sa “zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije” nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra i izraelske vojne odmazde.

– Prelijevanje rata u Siriju nije više samo rizik; to je već počelo – rekao je izaslanik UN-a za Siriju.

Pedersen je ukazao na zračne napade koji se pripisuju Izraelu koji je nekoliko puta pogodio sirijske aerodrome u Halepu i Damasku te na odmazdu Sjedinjenih Država na, kako je rekao, višestruke napade na njihove snage “od grupa za koje tvrdi da ih podupire Iran, uključujući i na sirijskom teritoriju”.

S obzirom na to da je regija “najopasnija i napeta”, rekao je, “dolijeva se ulje na vatru koja se već počela rasplamsavati” u Siriji, u kojoj je došlo do porasta nasilja i prije 7. oktobra.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button