Vijesti iz svijeta

Izrael od 1967. godine pritvorio oko 50.000 palestinske djece

Okupatorski Izrael krši osnovne međunarodne zakone i norme pritvaranjem palestinske djece, podvrgavajući ih mučenju, nepravednim suđenjima i lišavajući ih osnovnih prava.

Djeca i maloljetne osobe izloženi su svim oblicima torture, psihičkog i fizičkog zlostavljanja i organiziranog kriminala.

Izrael je od 1967. godine pritvorio oko 50.000 palestinske djece. Udruženje palestinskih zatvorenika objavilo je da su izraelske snage od 2015. godine do danas pritvorile oko 10.000 palestinske djece mlađe od 18 godina.

Na osnovu pravila koje Izrael naziva “administrativnim pritvorom”, izraelska uprava može Palestince pritvoriti od jednog do šest mjeseci.

Ako se utvrdi da je pritvorenik “opasan za sigurnost Izraela”, vojni sudija može produžiti pritvor do pet godina, a da čak i ne podigne krivičnu prijavu.

Izraelski zatvorski sistem zlostavlja djecu

Palestinska djeca zatvorenici u izraelskim zatvorima su izložena raznim vrstama napada i povreda prava, gdje izraelska država nad njima provodi razne vrste i oblike mučenja i nasilja.

Udaranje po čitavom tijelu, psovanje, ponižavanje, gašenje cigareta po tijelima, lišavanje sna, sprečavanje mijenjanja odjeće, vezanje lisica na ruke i noge, napadi noževima i oštrim predmetima se smatraju od svakodnevnih stvari koje se provode nad njima.

Mučenje nije ograničeno samo na to, nego izraelski isljednici pribjegavaju primjeni prljavih metoda, kao što je proljevanje izuzetno hladne vode na mlade zatvorenike, a zatim to proslijede vrelom vodom, stavljanje vrećica na njihove glave, i gađanje malim plastičnim mecima.

Mnoga djeca zatvorenici spominju svojim advokatima da okupatorska vojska ulazi u njihove sobe i rutinski, skoro svakodnevno, radi na njihovom zastrašivanju, nakon što prekinu dovod struje i vode, i dodaju da zatvaraju sve prozore i zastiru ih od ulaska sunčeve svjetlosti i svježeg zraka u njihove ćelije.

Djeca zatvorenici pate od uznemiravanja i represija, koje se očituju u iznenenadnim noćnim pretresima njihovih soba na provokatorski način, i psihičkom teroru, gdje se praktikuje njihovo fizičko mučenje u isljedničkim stanicama i iznuđavaju se od njih priznanja pod prisilom i mučenjem, sprovodeći nad njima terorističke nasilničke metode, kao što je dugo vezanje ruku i nogu, čučanje ili vješanje o strop sobe, ili prisiljavanje na nošenje teških predmeta, i drugi strašni i okrutni načini, koji prouzrokuju rušenje i iskrivljavanje dječije psihe.(saff.ba)

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button