Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Izložba “Zaboravljena Bosna” autora Emila Balcareka u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba “Zaboravljena Bosna” autora Emila Balcareka u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba fotografija Emila Balcareka „Zaboravljena Bosna“, izložena je u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo i može se pogledati do 20. septembra, radnim danima od 9 do 16 sati.

Izložba predstavlja kolekciju fotografija Emila Balcareka, oficira austrougarske vojske, koji je kao poručnik početkom 20. stoljeća boravio u Bosni i Hercegovini.

Dolaskom u našu zemlju i susretom sa bosanskohercegovačkom sredinom, različitom od one iz koje je došao, Balcarek je svojim fotoaparatom zabilježio svakodnevni život ljudi u pojedinim krajevima naše zemlje. Najčešći motivi su iz Zvornika i okoline, obzirom da je tamo i službovao, a zatim iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i drugih bh. mjesta.

Svoje slobodno vrijeme Balcarek je koristio za istraživanje zemlje, pješice, biciklom ili željeznicom, pa je svoja zapažanja bilježio fotoaparatom.

Zahvaljujući Balcareku danas raspolažemo velikom zbirkom dobro dokumentiranih fotografija Bosne i Hercegovine iz tog vremena. Sama kolekcija je poklon njegovih nasljednika Historijskom muzeju BiH.

Izložba „Zaboravljena Bosna“ prvi put je bh. javnosti prikazana 2004. godine, njenim izlaganjem u Historijskom muzeju BiH, te promocijom istoimene knjige autora Helmuta Friedrichsmeiera.

Njenim izlaganjem u galerijskom prostoru Općine Novi Grad, izložba će nakon 13 godina, biti ponovo prikazana javnosti. Predstavlja izbor iz kolekcije od 120 fotografija, a tekstovi uz fotografije su autentične zabilješke autora Emila Balcareka.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top