Umjetnost

Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog u Galeriji Općine Novi Grad

U Galeriji Općina Novi Grad danas je otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog, jednog od najznačajnijih fotografa i kroničara grada. Može se pogledati do 15. novembra, radnim danima od 10 do 16.30 sati.

Izložba ovog čuvenog fotografa neobičan je spoj autorskih fotografija i eseja inspiriranih njima, koji proizlaze iz pera najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca, likovnih kritičara, teoretičara i filozofa.

U integralnoj verziji izložba je bila prezentirana u Umjetničkoj galeriji BiH u aprilu ove godine, a na izložbi u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo izložen je dio fotografija sa tekstovima odabranih autora.

„Izložba donosi prepoznatljive, tipične fotografije ratnog Sarajeva, koje je Milomir Kovačević snimao tokom cijelog proteklog rata i koje već nekoliko godina izlaže kroz određene cikluse. Posebnost ove izložbe je što svaka fotografija nosi i dodatni zapis, esej, pjesmu ili priču najznačajnijih imena bh. književnosti, od kojih neki više nisu među živima, tako da je fotografija na jedan lijep način povezana sa književnošću. Stoga publika ovom prilikom može da uživa i u čitanju, u zaista reprezentativnim isječcima ili opusima nekih od najznačajnijih bh. pisaca i pjesnika poput Tvrtka Kulenovića, Aleksandra Hemona, Karima Zaimovića i drugih“, kazala je kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić.

Sarajevski fotograf sa svjetskim renomeom Milomir Kovačević Strašni član je ULUPU BiH-a od 1989. godine. Od početka je njegov opus posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Dobitnik je mnogih priznanja, saopćeno je iz Press službe.

Fotografije sa izložbe možete pogledati ovdje.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button