Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Izložba “Bosanske vakufname” u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba “Bosanske vakufname” u Galeriji Općine Novi Grad

U četvrtak 22. juna, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, a u okviru 21. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2017“ bit će otvorena izložba „Vakufname Bosne“ u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom Sarajevo.

Iz mnoštva vakufnama koje se čuvaju u fundusu Gazi Husrev-begove biblioteke njihov izbor na ovoj izložbi odražava vrlo važne društveno-historijske i kulturološke pojave u Bosni u četiri stoljeća osmanske uprave.

Predstavljeni su najznačajniji vakifi i najznačajniji vakufi, koji su odigrali važnu ulogu u urbanom, privrednom, kulturno-prosvjetnom i infrastrukturnom aspektu našeg društva.

Prikazane vakufname, po svojoj formi i funkciji, istovjetne su s vakufnamama nastalim u bilo kojem dijelu osmanskog državno-pravnog sistema, bez obzira na kojem krajoliku nastajale. Kao historijsko-pravni dokumenti one odražavaju povijesnu zbilju sveukupnog društvenog stanja i hoda institucije vakufa, dijeleći sudbinu uspona i padova carstva uočljivih kroz njenu formu i sadržaj. Najstarija vakufnama iz Bosne je Vakufnama Isa-bega Ishakovića iz 1462. godine, a najmlađa potječe iz 1877., posljednje godine osmanske uprave u Bosni.

Otvaranje izložbe je u 15.30 sati, a može se pogledati do 28. juna 2017. godine, radnim danima od 9 do 16 sati.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com