Vijesti iz svijeta

Izbori u Turkiye su mirno završeni uz visoku izlaznost

Predsjednički izbori i 28. Parlamentarni izbori koji su održani u Turkiye u nedjelju, 14. maja 2023. godine, okončani su u mirnoj atmosferi uz veliko demokratsko učešće. Turkiye je 14. maja sa izlaznošću od 89% na izborima, ostvarila jedno od najvećih učešća u historiji demokratije u Turkiye i ujedno postala zemlja sa najvećim učešćem u Evropi kao i predvodnik među zemljama svijeta. Izbori, koje su sve stranke završile u punoj demokratskoj kulturi i toleranciji, postali su odraz korjenite demokratske političke kulture Turkiye.

Pobjednik ovih izbora je Republika Turkiye koja broji 85 miliona stanovnika, kao i svi njeni prijatelji na svijetu. Na izborima na kojima je aktuelni predsjednik i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan osvojio prvo mjesto sa 49,51 posto glasova, kandidat Nacionalnog saveza Kemal Kilicdaroglu osvojio je 44,89 posto glasova, dok je kandidat Alijanse predaka Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova. Četvrti kandidat Muharem Ince, koji je neposredno pred izbore izjavio da se povukao iz utrke, osvojio je 0,44 posto glasova. Redoslijed kandidata po rezultatima iz inostranstva, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ostao je isti.

Prema postojećim rezultatima, Narodni savez je dobio većinu i u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye koja broji 600 članova. Prema ovim rezultatima, u parlament će ući Stranka pravde i razvoja (AK Parti) koja je osvojila 35,58 posto glasova, odnosno 267 mandata, Republikanska narodna partija (CHP) koja je osvojila 25,33 posto glasova, odnosno 169 mandata, Partija zelene ljevice koja je osvojila 8,81 posto glasova, odnosno 61 mandat, Nacionalni narodni pokret (MHP) koji je osvojio 10.07 posto glasova, odnosno 50 mandata, Partija IYI koja je osvojila 9,69 posto glasova, odnosno 44 mandata, Partija ponovnog blagostanja koja je osvojila 2,82 posto glasova, odnosno 5 mandata te Turska radnička stranka koja je osvojila 1,73 posto glasova, odnosno 4 mandata.

Vrhovna izborna komisija je objavila da će se predsjednik Republike Turkiye, zbog nedovoljnih glasova za prostu većinu, birati u drugom krugu koji će se održati 28. maja 2023. godine. Glasanje u inostranstvu i na graničnim prijelazima bit će održano od 20. do 24. maja 2023.

Povezani članci