DijasporaVijesti iz svijeta

Izbori u Švedskoj: Stranka za zaštitu manjina Nyans očekuje pozitivne rezultate

- Uprkos pandemiji, ograničenim novčanim sredstvima i kadrom stranka je već prepoznatljiva zbog svojih jasnih stavova o zaštiti manjina kako religioznih tako i etničkih. Nadamo se dobrim rezultatima i imamo dobre šanse da uđemo u državni Parlament, rekla je za Anadolu Agency (AA) Banjalučanka Adisa Hadžihalilović, potpredsjednica Stranke za zaštitu manjina Nyans

U Švedskoj živi oko 10.500.000 stanovnika, od čega muslimana 800.000. Muslimanska populacija u Švedskoj je izuzetno heterogena i uglavnom je čine doseljenici iz Azije, Afrike i južne Evrope.

Bošnjačka zajednica u Švedskoj broji oko 100.000 pripadnika. Pored doseljenika iz Bosne i Hercegovine nju čine i Bošnjaci iz Sandžaka (Srbija, Crna Gora), te sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije, kao i njihovi potomci.

Adisa Hadžihalilović je rođena i odrasla u Banja Luci, a 1995. godine dolazi u Švedsku. Po zanimanju je psihoterapeut.

Potpredsjednica je partije Nyans i kandidat je za parlament i svoju regiju. Političko iskustvo stekla je u Socijaldemokratskoj partiji od 2015. godine, gdje je bila kandidat na lokalnim izborima. Početkom 2019. godine napušta stranku i priključuje se Partiet Nyans. Njeno djelovanje i aktivnosti su popraćene od strane medija i zapažene u javnosti.

– Najmlađa stranka u Švedskoj –

”Pitanja islamofobije i afrofobije, kao i socijalna pitanja su posebno važna za nas jer je Partiet Nyans aktivno učestvovala u sprečavanju odluke o zabrani nošenja hidžaba u švedskim školama i drugim institucijama kao i obaveznom rukovanju u toku rada sa strankama, jer to predstavljalo direktni atak na religijska prava i slobode. Pripadam najmlađoj partiji koja pretenduje za švedski parlament, a koja je osnovana prije tri godine. U tom kratkom periodu uspjela da predstavi svoju politiku i ciljeve biračima, a predizborne ankete pokazuju da imamo veliku podršku”, rekla je za Anadolu Agency (AA) Adisa Hadžihalilović uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora u Švedskoj.

Pojedinci iz useljeničkih zajednica su poprilično aktivni u različitim strankama, ali problem se dešava kada žele da zastupaju interese svoje zajednice, a čega nema u agendama njihovi stranaka.

”Partiet Nyans je za sada jedina stranka koja se zalaže za reprezentativnu demokratiju unutar same stranke, ali i izvan i vazi za jedinu koja ima suštinski multikulturni karakter. U fokusu su nam pitanja kojima se ne bave druge političke opcije. Iz našeg programa i ciljeva fokus u izbornoj kampanji smo stavili na donesena je odluka da istaknu sedam najvažnijih, a to su borba protiv islamofobije, afrofobije, integracija, uspostaviti sankcije Izraelu, besplatan javni saobraćaj, bolji nadzor rada Socijalne uprave i sprečavanje zloubotrebe zakona o zaštiti prava djeteta, izgradnja stambenih objekata sa povoljnijim zakupom i zamrzavanje njenog iznosa na pet godina, plaćeni radni dani za vrijeme vjerskih praznika manjina”, ističe Hadžihalilović.

– Dosljedno predstavljanje interesa manjina –

Djelovanje ove strane je unijelo novu dinamiku na švedskoj političkoj sceni jer njeno rukovodstvo većinom čine kadrovi koji su političko iskustvo stekli u različitim strankama, a pored manjina su privukli povjerenje Šveđana jer nude novu vrijednost.

”Osnivanje naše stranke se često u medijima, ali i od strane ljevičara okarakterisana kao partija nezadovoljstva sa ciljem razjedinjavanja ljevičarskih partija, a ne kao neophodan segment za demokratsko društvo koje ne može razvijati demokratske procese bez aktivnog i reprezentativnog učešća manjina u sistemu. Dosljednom politikom želimo da se uspostavi balans koji danas gotovo ne postoji jer radikalni desničari već godinama djeluju na društvo da se neprijateljski orjentišu prema manjinama, posebno muslimanskim i doseljeničkim, odnosno svemu što ima multikulturni i multireligiozni karakter”, poručuje Hadžihalilović.

Iako imaju ograničene resurse i svoj rad su započeli u okolnostima pandemije ova stranka je uspjela izgraditi svoju horizontalnu i vertikalnu strukturu u gotovo čitavoj Švedskoj.

”Uprkos pandemiji, ograničenim novčanim sredstvima i kadrom stranka je već prepoznatljiva zbog svojih jasnih stavova o zaštiti manjina kako religioznih tako i etničkih. Nadamo se dobrim rezultatima i imamo dobre šanse da uđemo u državni Parlament. Međutim, mi nismo opterećeni ishodom glasanja jer smo i dalje u razvoju. Pred nama je svijetla budućnost. Čak i na lokalnim nivoima stranka ima dobre rezultate i može doprinijeti pozitivnim promjenama. Uvjereni smo da je prvi korak koji će partije koje nas najviše kritikuju otvoriti svoja vrata za saradnju sa nama”, smatra Adisa Hadžihalilović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button