Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Iz ugla džematlije u Njemačkoj: Podržimo Islamsku zajednicu u akciji kurbana

Iz ugla džematlije u Njemačkoj: Podržimo Islamsku zajednicu u akciji kurbana

U ovim danima veliki broj Bošnjaka muslimana u BiH i u dijaspori priprema se za veliki ibadet klanja kurbana. Muslimani tako pokazuju iskrenost svoga vjerovanja i spremnost da žrtvuju od svojih imetaka, sve kako bi postigli Allahovo zadovoljstvo, slijedeći time neprestanu praksu Božijeg Poslanika, a to je klanje kurbana, prinosenje žrtve Allahu dž. š.

Rijaset Islamske zajednice i ove godine, kao i prethodnih godina vodi organiziranu akciju za uplatu kurbana u BiH i bošnjačkoj dijaspori radi izvršenja vjerske dužnosti i pomoći potrebnima. Ova akcija je već postala jedna veoma lijepa i korisna tradicija kroz koju se izražava islamska solidarnost Bošnjaka u zemlji i bošnjačkoj dijaspori.

Nažalost pojavili su se neki mešetari, nelegalni učesnici u akciji klanja kurbana a to su privatni ponuđaci i klaonice, koje ne vode računa o šerijatskoj dimenziji, nego samo o komercijalnom profitu. Uplatom kurbana kod nelegalnih učesnika zanemaruje se ibadetski smisao kurbana, čime je on pretvoren u čisto humanitarnu akciju.

Zbog ovih zbivanja Islamska zajednica u BiH još 05. 01. 2007. godine, pod rednim brojem 47 / 05, izdala je Fetvu o klanju kurbana koja se odnosi na propise o kurbanu s posebnim osvrtom na praktikovanje obreda žrtvovanja kurbana u BiH. U Fetvi se spominje da mnogi Bošnjaci koji žive u urbanim sredinama u kojima ne postoje adekvatni uvjeti za individualno obavljanje ovog ibadeta, opravdano je i poželjno organiziranje klanja kurbana u okviru Islamske zajednice. Trebamo se podsjetiti da je za nas muslimane Bošnjake izdata Fetva od strane Islamske zajednice obavezujuća i trebalo bi se u potpunosti ispoštuje.

Koliko god je važan uzgoj, klanje i podjela kurbanskog mesa, važno je i gdje se kurbani nabavljaju što se ponekad i zanemaruje. Zato se Islamska zajednica u BiH odlučila na još jedan itekako pozitivan korak a to je da povratnička mjesta imaju prednost kod uzgoja kurbana, klanja kurbana i podjele kurbanskog mesa. Mi dobro znamo da Bošnjaci u BiH i manjem entitetu ne mogu dobiti posao i zato ova akcija obezbjeđuje mnogo radnih mjesta i doprinosi trajnom i održivom povratku Bošnjaka u manjem bh. entitetu.

Dragi Bošnjaci, ma gdje živjeli, podržimo napore Islamske zajednice u njenim nastojanjima i kao Bošnjaci muslimani budimo sretni što imamo priliku da na jedan ispravan način izvršavamo ovu islamsku dužnost.

„Svemogući Allahu, podari nam snagu da radimo i da se hranimo od plodova vlastitoga rada! Sveznajući Allahu, pouči nas da u uspjehu svoga brata vidimo vlastiti uspjeh na Ovome svijetu i spas na Drugome svijetu!“

Mešanović Kenan, džemat Aachen – Njemačka

reorod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top