Kulinarstvo

Iz svijeta začina: Kurkuma – čudo prirode

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja raste uglavnom u južnoj Aziji.

Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Ona je jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog kurkume curry ima tako lijepu žutu boju. Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike te kao prirodan pesticid.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti.

Kurkuma koristi se za…

jačanje probave
obnavljanje crijevne flore
smanjenje nadutosti
čišćenje jetre i žučnog mjehura
normalizaciju menstruacije
smanjenje upala kod artritisa
čišćenje krvi
stimuliranje rada metabolizma
kožne probleme
tegobe dišnih putova
protiv gljivica i bakterija
protiv crijevnih parazita

Kod nas je kurkuma bila posve nepoznata do kasnih godina 20. stoljeća.

Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju ljekoviti sastav i djelovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak prehrani.

Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija.
Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Štiti od mnogih vrsta raka

Jedna od najbitnijih značajki kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njezinih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava.
Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika.
Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske, za smanjivanje rizika od raka dojke.
Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprečava leukemiju kod djece.

Učinkovito pomaže kod reume i artritisa
Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa.
Neke biljke djelotvornošću premašuju konvencionalne lijekove protiv artritisa, a među njima je i kurkuma.
Kurkuma – jača i njeguje organizam
Za razliku od konvencionalnih lijekova protiv artritisa, kurkumin ne uzrokuje brojne nuspojave. Prirodan je i siguran.
Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da inhibira stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa.

Pomaže kod kolesterola, šećera i gljivica

U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju kolesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i zaštitio jetru od štetnih tvari.
Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.

Osim za unutarnje probleme, kurkuma je odlična i za liječenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.
Zbog svojeg antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, te protiv opasne infekcije zlatnim stafilokokom.
Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide.
Da biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno – u obliku paste napravljene od žličice kurkume i malo vode.

U Indiji kurkuma se koristi i za njegu kože. Od kurkume koža postaje čista, glatka i svježa. Zbog toga se tradicionalno koristi za uljepšavanje mladenke prije vjenčanja.

Kurkuma u kulinarstvu

Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače…

Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašikice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.
Ne morate nužno kuhati s kurkumom. Ako vam ne odgovara okus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.
Možete pripremiti i čaj od kurkume, koji je osobito popularan u Japanu. Da biste pripremili čaj, potrebno je dodati kašikicu kurkume u šolju vruće vode.

Izvor: alternativa

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button