Vijesti iz zemlje

Ispraćeni tabuti iz Tuzle prema Bratuncu, danas kolektivna dženaza

Tabuti sa posmrtnim ostacima šest žrtava velikosrpskog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima u proljeće 1992. godine ispraćeni su iz Tuzle prema Bratuncu, gdje će danas biti klanjana kolektivna dženaza.

Dženaza će biti klanjana za Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića.

Amira Paraganlija je imala samo sedam godina, njena majka Safija 31 a nana Rukija 67 godina. 

Sedmogodišnjoj sestri, majci i nani Fatihu su proučili Amir i Samra (sin i kćerka Safije Paraganlije), koji su u trenutku zločina imali pet godina odnosno jedanaest mjeseci života. Zločinci su pucali i u njih, ali ih nisu ubili.

Petogodišnjeg Amira odveli su u logor, a Samru je spasila tetka Dila koja ju je i othranila. Zbog proživljenih trauma Amir je postao osoba s posebnim potrebama i o njemu brine sestra Samra s čijom porodicom živi u Mosorovcu kod Lukavca.

Izgubili smo sve. Ostali smo sami. Imam njega i on mene. Tražimo i oca da ukopamo. Mi smo preživjeli, ali je moj brat osoba s posebnim potrebama i ja sam njegov staratelj – kazala je Samra Paraganlija, koja je čudom preživjela rafal ispaljen prema njoj dok je kao beba bila u bešici.

Salih Hasanović će u kabur spustiti majku Sabahetu Hasanović.

– Izgubio sam majku sa tri i po godine, život je bio težak, ali živjeti se mora. Nije lahko i nakon toliko vremena ću je ukopati u Bratuncu gdje će naći svoj smiraj među ostalim šehidima – kazao je Hasanović.

Ispraćaju tabuta prisustvovala je i Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja” Bratunac.

– Danas smo pred Komemorativnim centrom Tuzla, gdje ispraćamo šest naših šehida, šest naših najmilijih osoba, koji će pronaći vječni smiraj na mezarju Veljaci. Među njima i najmlađa žrtva Amira Paraganlija koja će biti ukopana pored svoje majke Safije i svoje nane Rukije. Ukopati će se tri žene, dva muškarca i jedno dijete od sedam godina – naglasila je ona.

O razmjerama zločina u Bratuncu pisao je i piše Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji ističe kako pravosudne institucije u BiH ne rade svoj posao onako kako bi trebale.

– Nažalost, počinjemo gubiti nadu da će Tužilaštvo BiH uraditi svoj posao i da će počinioci teških zločina nad Bošnjacima 1992. godine pa i genocida u Srebrenici, biti kažnjeni. Mi srećemo ljude. Radeći na projektu “Genocidna namjera Bratunac” svakodnevno uzimam izjave i nevjerovatno je koja se imena spominju u izjavama, a te ljude srećemo u gradu.

Zašto Tužilaštvo BiH ne radi nemam adekvatnog odgovora, ali je činjenica da neprocesuiranje ratnih zločina predstavlja veliku prijetnju i prepreku stvaranju normalnih uslova za život, ne samo žrtava nego i pripadnika naroda iz kojeg dolaze zločinci – kazao je Salkić.

Predviđeno je da program danas počne u 12.00 sati polaganjem cvijeća na šehidski nišan, nakon čega će biti održan vjerski program i upućene poruke žrtava genocida.

Planirano je da džumu i dženazu namaz predvodi zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

akos.ba

Povezani članci