Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Islamska ekonomija > Islamska alternativa za putovanja i turizam

Islamska alternativa za putovanja i turizam

S obzirom na 1.8 milijardi muslimana koji putuju širom svijeta, potreba za islamskim smještajima je u porastu. Uprkos velikom broju putnika muslimana, još uvijek postoji veliki jaz kada je u pitanju halal turizam i pronalaženje islamskog ambijenta smještaja često zna biti problem. Nošenje hidžaba ili muslimansko ime ne bi trebali biti problem kada je u pitanju traženje smještaja putem interneta. Međutim, u stvarnosti ta vrsta diskriminacije već postoji, posebno na Airbnb-u najpopularnijoj platformi za traženje smještaja putem interneta i online rezervacije, koja je stalno pod udarima. Platforma se suočava sa problemom rasizma koji je usmjeren prema nekršćanskim i nebjelačkim etničkim skupinama. Voditelji platforme mogu odbiti tragaoce za rentanjem smještaja na osnovu rase, dobi, spola ili nekih drugih faktora. Islamofobija je problem s koijim se muslimani suočavaju što im onemogućuje da se osjećaju komotno i prijateljski u mjestu koje planiraju da posjete.

Budućnost islamskog turizma je Muzbnb

Ali nema mjesta  strahovanjima. Islamski turizam ima svijetlu budućnost. Start ap kompanija “Muzbnb” predstavila je sebe kao rješenje i tračak svijetlosti i nade za muslimansko društvo. Muzbnb je online mreža zasnovana na vjerskim temeljima. koja pruža usluge iznajmljivanja i rezervacije za muslimanske turiste širom svijeta. Kompaniju su osnovali Hadi Šakur, Irfan Aziz i Muhammed Oda s cilje izgradnje online zajednice u kojoj bi se muslimani osjećali komotno i prihvaćeno tokom svojih turističkih putovanja. “Nadamo se da ćemo smanjiti diskriminaciju muslimana s kojom se suočavaju tokom putovanja i omogućiti muslimanima da slobodno putuju i istražuju poput legendarnog Ibn Batute, koga je znatiželja odvela na putovanja u vrijeme kada većina nije imala ni hrabrosti ni načina za to.”, izjavio je Hadi Šakur, direktor ove kompanije.

Kada pretražujete na platformi Muzbnb, smještaji u čijoj blizi se nalaze džamije, halal restorani i halal aktivnosti bivaju istaknute. Pored toga, smještaji su opremljeni sa mjestima za obavljanje namaza u kojima se nalaze Kur'an i islamska literatura, te zbog toga odskaču od tipičnih smještaja. Mjesta u kojima se ne toči alkholo, ne nudi droga i koja su pogodna za izlazak sa ženom i djecom su također dostupna. Također su dostupne i varijante zajedničko smještaja poput kuća, apartmana za samce i soba za dvije osobe. Sve to muslimanima pruža bereket putovanja i osigurava im potrebnu komociju u skladu sa njihovim potrebama. I na kraju, sve to nije limitirano samo za muslimane, već mogućnosti korištenja tih usluga imaju svi oni koji podržavaju islamske vrijednosti. Muzbnb u budućnosti planira da proširi svoje usluge na još neke zemlje.

Platforma još nije ni startala a već ima preko 1000 registracija za oglas i iznajmljivanje kuća, vila i apartmana u Sjevernoj Americi, Europi, Aiziji i Africi. Muzbnb planira u potpunosti startati u aprilu 2017. godine.

Book Halal Homes

Ne samo da je Muzbnb promjenio temelje halal turizma, već je i preteča “Book Halal Homes” rezervacije halal smještaja, osnovanog u 2015. godini, kojeg je osnovala Kerima Bihaki u želju da ponudi islamsku alternativu za Airbnb i to je ustvari bila prva platforma ove vrste. Book Halal Homes želi da ponudi rješenje i satisfakciju muslimanima kroz halal islamske smještaje. “Dosta muslimana uzima smještaj u hotelima za koje očekuje da su uređeni po islamskim standardima. Međutim, u tim hotelima privatnost je najveći problem jer su ta mjesta previše bučna. Ja lično se ne osjećam komotno u takvim hotelima. Razdvajanje je također problem, jer su svi sadržaji uglavnom zajedničkog tipa poput bazena i plaža. Dakle, postoji mnogo potreba za koje nije ponuđeno rješenje.”, izjavila je Bihaki za Salaam Gateway.

Svi smještaji u okviru Book Halal Homes nude halal hranu, bezalkoholna pića, prostor za nepušače, privatne bazene i banje, mjesta za obavljanje namaza i halal zabavne sadržaje za muškarce, žene i porodice. “Kao muslimanka, osjećam se sigurnije i više uživam u odmoru kada odsjednem u privatnim kućama, nego kada osjednem u hotelu prepunom buke.”, ističe Bihaki

Potražnja za islamskim smještajem raste, a paralelno s njim raste i halal turizam. Zahvaljujući start ap kompanijama kao što je Muzbnb i Book Halal Homes, putovati kao musliman postalo je lakše nego ikad do sad. Zato, razmislite o putovanju, sada je prava prilika za to!

Autor: Fatima Ben

Izvor: mvslim.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top