Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Iskoristite mjesec šaban u pripremama za ramazan

Iskoristite mjesec šaban u pripremama za ramazan

Prije nego što vam ukažem na važnost šabana i vezu između ovog mjeseca i ramazana, želim da vam postavim nekoliko pitanja.

a) Da li je šaban važan za vas i zašto?
b) Koje ste pripreme učinili za ovaj mjesec i kako planirate da ga iskoristite?
c) Da li stvarno vjerujete u to da je šaban važan mjesec?

Ako vas je ovaj mjesec uhvatio nespremnog i čak niste ni shvatiti da je tu, te se zbog toga niste ni pripremili, ili još gore, ne znate ni kako da se pripremite, da li mislite da kada naiđe ramazan da vas neće iznenaditi, baš kao i početak mjeseca šabana? To je zato što mnogi ljudi ne misle da se moraju pripremati ni za ramazan!

Razmislite o godinama koje su prošle: kako je ramazan došao do vas – da li ste bili spremni ili nespremni? Tužni ili sretni što je stigao?
Budimo iskreni prema sebi i procijenimo ozbiljnost ne-pripreme za ramazan i možda nam Svemogući Allah pomogne da se pravilno pripremimo za ovaj slavni mjesec!

Zamislite sljedeće!

Da li ste ikada bili sami i neko ko je za vas vrlo poseban i voljen (kao tvoja majka, otac, supruga) kaže da će vas posjetiti? Da li biste se pripremali za njih ili ne, i kako bi izgledale te vaše pripreme?

Zapravo, čak i ako niste sami, a osoba će vas posjetiti nije posebna, nego samo obična osoba koja želi da vas posjeti, šta biste uradili? Da li bi se pripremili?

U svim gore navedenim situacijama i mnogim drugim, da li ste se pripremali za gosta?
Iako gost može ostati samo na dan ili dva, mi se pripremamo za njih, a što duže ostanu, duže su i naše pripreme.
Da li očekujete da vam vaš gost plati za sve te napore koje ste uradili kako bi ga što bolje dočekali? Pretpostavimo da vas vaš gost nagradi, kako bi se osjećali?

Najčasniji gost kojeg imate priliku ugostiti će vam biti poslan vrlo, vrlo brzo od vašeg Gospodara, i bez obzira da li ste se pripremili ili ne, ipak će se zaustaviti pored vašeg doma i ostati sa vama puni mjesec dana.

Ramazan nije samo specijalni gost; to je najvažniji događaj u vašem životu – Da, vašem životu – i ono što je neverovatno jeste to da nam ga Allah daje jednom godišnje.

Ramazan kao poseban događaj – najveći poseban događaj u našem životu, se razlikuje od svih drugih posebnih događaja, jer nam ga Gospodar šalje za našu korist.

Naš Gospodar mu je naredio da putuje sa svakim od nas i da nas prati u svim našim aktivnostima cijeli mjesec dana kako bi naši životi imali više smisla i korisnosti; Naravno, ako smo spremni da to od njega prihvatimo.

Ovaj gost se ne može uporediti ni sa jednim drugim gostom; Ako se pripremamo za njega, on ima toliko divnih poklona za nas. U stvari, čak i ako smo bili nemarni i nismo se pripremili, ali smo spremni da budemo sa njim, i dalje ćemo se naći u vrlo ljubaznom i velikodušnom društvu.

Osim toga, iako ovaj gost dolazi svakome od nas, svako od nas će biti privilegovan da ima individualnu pažnju od njega i zapravo, on će nas tretirati kao da je on naš domaćin.

Stoga, svako ko okus njegove slasti će spoznati da ne postoji ništa ljepše. To je razlog zašto, kada nas napušta, postoji veliki osjećaj gubitka u srcima svih onih koji su bili stvarno dobro pripremljeni za njega i koji su ga dočekali raširenih ruku.
Da li sada shvatate važnost dočekivanja ramazana, ovog specijalnog gosta?

Da li ste spremni da razumijete ono što morate učiniti kako bi se pripremili za njega, jer su mnogi spremni, ali jednostavno ne znaju šta treba da rade?

Muslimani su uglavnom vrlo ljubazni prema svojim gostima i pokušavaju da ih ispoštuju jer je naš Poslanik rekao: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka bude velikodušan prema svom gostu.”

Kada se pripremamo za naše goste, obično pokušavamo saznati šta im se sviđa i što bi oni željeli od nas, tako da to možemo za njih organizirati i pripremiti.

Ono što ramazan traži od nas ga odvaja od svih drugih gostiju.

Obični gosti bi željeli ukusnu hranu – ramazan donosi post kojim želi da vam uskrati jelo i piće.
Ostali gosti žele da ih vodimo u obilaske – ramazan želi da posjećujemo džamije pet puta dnevno.

Obični gosti bi željeli da sa njima provodimo sate i da se prisjećamo dragih uspomena – ramazan želi da provedemo vrijeme sa Kur'anom.
Običnom gostu ne bi smetalo da provodite svo svoje vrijeme sa njima – ramazan donosi `Itikaaf (izolaciju) u posljednjih desetak dana, tako da bi mogli tražiti Lailatul Kadr koja ima blagoslov kao hiljadu drugih mjeseci.

Običnom gostu ne bi smetalo da na njega trošimo – ramazan od nas ne želi da previše trošimo, osim na siromašne.
Lista se nastavlja…

Ovaj mjesec je prilika da se pripremimo da za ovog velikodušnog gosta. Iskoristite je.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top