KulinarstvoU Fokusu

Iftarski meni: Pečenje za veselje

Priprema: 20 min.

Kuhanje: 100 min.

Serviranja za 6 osoba

Sastojci:

1/4 šolje  maslaca, omekšanog

2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

1 1/2 kašičica nasjeckanog svježeg ružmarina

1 kašičica nasjeckanog svježeg timijana

1 cijelo pile – do 2,5 kg

1 mali luk, raščetvoren

6 čehna bijelog luka

1 grančica svježeg ružmarina

so i biber, po ukusu

za sos:

1 šolja pilećeg temeljca

1 kašika  maslaca, omekšanog

1 kašika sve namjenskog brašna

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C.

U maloj zdjeli pomiješajte  maslac, peršun, ružmarin i timijan. Odvojite sa strane.

Izvadite iz pileta iznutrice, ako ih ima, i operite ga s vana i iznutra, te posušite. Stavite luk, bijeli luk i ružmarin grančicu u unutrašnjost pileta. Pile okrenite prsima prema gore.

Koristeći prste, nježno odvojite s piletine kožu od prsa i s nogu. Pola smjese s maslacem ravnomjerno namažite ispod kože. Preostali maslac namažite po cijelom piletu s vanjske strane. Posolite i pobiberite. Namjestite krila na leđnu stranu i svežite noge.

Peći u rerni otprilike 1 1/2 sat ili dok sokovi iz pileta ne počnu curiti van, kada bocnete pile. Kada je gotovo, prebacite ga na pladanj i pokrijte folijom.

sos:

Skinite masnoću iz safta koji je ostao od pečenja i prespite u posudu srednje veličine. U to uspite pileći temeljac, stavite da prokuha i kuhajte još 3 minute, dok ne dobije smeđu boju.

U maloj zdjeli umiješajte maslac i brašno. Dodajte u prethodno pripremljeni saft i kuhajte, miješajući, oko 1 minutu ili dok sos ne postane gladak i gust. Prespite ga u odgovarajuću posudu za serviranje i poslužite uz piletinu.

Savjet:

Za biljnu smjesu kojom tretirate piletinu možete kombinovati 1/4 šolje  maslaca, 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna i mente, te 2 mala čehnja bijelog luka, propasirana.

akos.ba

Povezani članci