Iftarski meni: Pečenje za veselje
Priprema: 20 min.
Kuhanje: 100 min.
Serviranja za 6 osoba
Sastojci:
1/4 šolje maslaca, omekšanog
2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
1 1/2 kašičica nasjeckanog svježeg ružmarina
1 kašičica nasjeckanog svježeg timijana
1 cijelo pile – do 2,5 kg
1 mali luk, raščetvoren
6 čehna bijelog luka
1 grančica svježeg ružmarina
so i biber, po ukusu
za sos:
1 šolja pilećeg temeljca
1 kašika maslaca, omekšanog
1 kašika sve namjenskog brašna
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C.
U maloj zdjeli pomiješajte maslac, peršun, ružmarin i timijan. Odvojite sa strane.
Izvadite iz pileta iznutrice, ako ih ima, i operite ga s vana i iznutra, te posušite. Stavite luk, bijeli luk i ružmarin grančicu u unutrašnjost pileta. Pile okrenite prsima prema gore.
Koristeći prste, nježno odvojite s piletine kožu od prsa i s nogu. Pola smjese s maslacem ravnomjerno namažite ispod kože. Preostali maslac namažite po cijelom piletu s vanjske strane. Posolite i pobiberite. Namjestite krila na leđnu stranu i svežite noge.
Peći u rerni otprilike 1 1/2 sat ili dok sokovi iz pileta ne počnu curiti van, kada bocnete pile. Kada je gotovo, prebacite ga na pladanj i pokrijte folijom.
sos:
Skinite masnoću iz safta koji je ostao od pečenja i prespite u posudu srednje veličine. U to uspite pileći temeljac, stavite da prokuha i kuhajte još 3 minute, dok ne dobije smeđu boju.
U maloj zdjeli umiješajte maslac i brašno. Dodajte u prethodno pripremljeni saft i kuhajte, miješajući, oko 1 minutu ili dok sos ne postane gladak i gust. Prespite ga u odgovarajuću posudu za serviranje i poslužite uz piletinu.
Savjet:
Za biljnu smjesu kojom tretirate piletinu možete kombinovati 1/4 šolje maslaca, 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna i mente, te 2 mala čehnja bijelog luka, propasirana.
akos.ba