Iftarski meni: Goveđi ragu sa krompirom
Priprema 20 min
Kuhanje 1 h 50 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
1kg govedine bez kosti, izrezane na 4cm kocke
80g brašna
so i biber
3 kašike maslaca
4 češnja bijelog luka, izgnječenog
2 glavice luka, nasjeckane
2 stabljike celera, nasjeckane
2 lista lovora
2 kašičice mljevenog kumina
1/2 kašičice mljevenog cimeta
1/2 kašičice mljevene paprike
375ml goveđeg temeljca
375ml vrhnja za kuhanje
2 velika krompira
2 kašičice limunovog soka
svježi list peršuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U zdjeli uvaljajte meso u polovinu pripremljenog brašna i pola kašičice soli.
U tavi istopite trećinu maslaca i prepecite meso da dobije boju. Radite to u serijama po 2 komada mesa. Ako ima potrebe dodajte još maslaca. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz tave, smanjite temperaturu na srednje-nisku i dodajte ostatak maslaca. Zatim dodajte luk, bijeli luk, celer, listove lovora, kumin, cimet i mljevenu papriku pa dinstajte 3 minute.
Umiješajte ostatak brašna. Postupno dodajite goveđi temeljac i vrhnje za kuhanje, pojačajte temperaturu i pustite da krčka. Vratite meso u tavu, sve izmiješajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu, poklopite je i pecite u zagrijanoj rerni 1 sat.
U međuvremenu, ogulite krompir i nasjecite ga na kocke veličine 2cm. Pola sata prije nego što je meso gotovo, dodajte krompir. Kada su i meso i krompir gotovi, skinite poklopac i pecite još 15 minuta. Izvadite listove lovora iz zdjele. Umiješajte limunov sok i po potrebi začinite solju.
Servirajte sa nasjeckanim listom peršuna.
Savjet:
Ragu možete držati u frižideru i do dva dana pa ga podgrijati u rerni i zatim mu dodati malo limunovog soka.
akos.ba