Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Ibrahim Kajan: Mostar je još pod ruševinama u kulturi

Ibrahim Kajan: Mostar je još pod ruševinama u kulturi

Povod razgovora s književnikom Ibrahimom Kajanom jest skori izlazak iz štampe knjige ‘Historija grijeha i nasilja’.

Piše: Voloder Sanadin

Ibrahim Kajan rođen je 1944. u Mostaru. Nakon školovanja u rodnom gradu diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Dubrovniku i Fakultetu za defektologiju u Zagrebu, gdje živi od 1969. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Radio je u Zagrebu kao lektor, bibliotekar, urednik časopisa… Akademsku 1989/90. proveo je na naučnom istraživanju u Ankari i Istanbulu. Od 1992. glavni je urednik zagrebačkog Behara, pokrenutog u KDB-u “Preporod”, čiji je osnivač i bivši predsjednik (1991–2001).

Radio Zagreb emitirao je pet njegovih radiodrama, od kojih je jedna za djecu, a Radio FBiH Katarinu Kosaču – Posljednju večeru, koja je doživjela dvije scenske postavke, u Mostaru i Sarajevu.

Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Društva hrvatskih pisaca, P.E.N. Centra BiH, te vanredni član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Njegov roman Katarina, kraljica bosanska, kao i knjige putopisa i eseja Pogled u Bosnu – tragom bosanskih kraljeva,  Grad velike svjetlosti. Mostarske veduteKrici i šaputanja – putopisi iz Humske zemlje i monografija o mostarskom gradonačelniku Mujagi Komadini naišle su na izuzetno dobar prijem publike i kritike.

Kajan govori o svojoj novoj knjizi Historija grijeha i nasilja, koja je u štampi, o položaju i ulozi Bošnjaka u hrvatskom društvu i kulturi, o identitetima, svojatanjima i odricanjima.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top