U FokusuVijesti iz zemlje

Humanitarci iz Bosne i Hercegovine pomažu ugroženima u Jemenu

“Jemen – humanitarna katastrofa! Jedan poziv, jedan obrok!” je naziv kampanje Udruženja Andalus koje poziva građane Bosne i Hercegovine da pokažu solidarnost sa narodom Jemena.

Udruženje Andalus iz Konjica u saradnji sa Udruženjem Svitanje iz Sarajevo pokrenulo je početkom januara 2022. godine humanitarnu akciju za ugroženi narod Jemena koji je godinama izložen ratnim stradanjima, suši i gladi.

Iz Udruženja Andalus  za portal Akos.ba ističu da njihova pomoć neće riješiti probleme ugroženih u Jemenu “ali ćemo moći reći da nismo okrenuli glavu, da smo se suosjećali sa njima, da smo pomogli.”

Podsjećaju na niz važnih činjenica kroz koje se barem djelomično može razumjeti višegodišnja patnja jemenskog naroda.

“Oko 13,5 miliona stanovnika Jemena su u riziku od izgladnjivanja, 80% populacije ne zna odakle će njihov sljedeći obrok doći, 75% populacije Jemena živi ispod granice siromaštva, a 400.000 djece je u riziku od izgladnjivanja. Za iznos od 150 KM može se osigurati mjesečna prehrana jedne porodice”.

– Gradnja bunara kao trajno dobro –

Nakon uspješno realizirane akcije pomoći narodu Jemena gdje su pomogli 200 porodica sa prehrambenim proizvodima, aktivisti Udruženja Andalus  su u aprilu pokrenuli prikupljanje sredstava za akciju gradnje bunara u Jemenu.

“Većina stanovnika u Jemenu živi u siromaštvu i u svakodnevnoj su borbi za preživljavanje. U razgovoru sa našim koordinatorom u Jemenu Alenom Kurtovićem saznali smo da nedostatak vode predstavlja ogromni problem, kako ljudima, tako i životinjama. Jedan bunar može osigurati vodu za nekoliko sela. Bunar radi na pomoću struje iz solarnih panela jer Jemen ima problema sa električnom energijom”, kažu iz Udruženja Andalus.

Iz Udruženja Andalus  poručuju donatorima  da bunar mogu izgraditi na ime roditelja, rodbine ili prijatelja, individualno ili porodično.

“Manje uplate i sredstva od poziva preko humanitarnog broja bit će obuhvaćeni u jednu cjelinu i od njih će se graditi “Bunar pomoći naroda Bosne i Hercegovine”. Cijena jednog bunara iznosi oko  3 000 dolara, ali je promjenjiva u zavisnosti od kursa dolara”, pojašnjavaju iz Udruženja Andalus te dodaju da su oko 31,000 KM pomoći poslali tokom ramazana, a pripremaju i druge projekte vezane za Jemen.

 

– Alen Kurtović iz Bihaća pomaže narodu Jemena –

Životni put ljekara Alena Kurtovića odveo ga je iz Bihaća preko Sarajeva u Jemen. Kurtović je završio medresu u Cazinu, nakon čega je upisao Medicinski fakultet u Sarajevu, a zbog učenja arapskog jezika otišao je u Jemen.

On već godinama živi i radi u Jemenu te uprkos ratnom stanju pokušava da bude od pomoći lokalnom stanovništvu.

Kroz saradnju sa prijateljima iz Konjica i Sarajeva uspio je povezati dobre ljude iz Bosne i Hercegovine i one koji su u potrebi u Jemenu kroz niz humanitarnih akcija.

“Kako se ratno stanje produbljava iz godine u godinu, tako se humanitarna kriza, odnosno glad sve više pogoršava. Sve više je Jemenaca koji nemaju svoj dom niti pristup hrani, vodi, lijekovima…  Odlučio sam da zajedno sa svojim prijateljima iz Bosne se organizujemo i pomognemo koliko smo u mogućnosti”, ističe Kurtović za Akos.ba. 

Među projektima koje realiziraju u Jemenu  naš sagovornik posebno ističe kopanje bunara. Do sada su izgradili dva, a planiraju još pet.

“Idemo u najudaljenije predjele Jemena u kojima vlada glad i žeđ gdje pravimo bunare za potrebe 200 do 300 porodica. To je jedna oblik trajne sadake, odnosno vakufa od kojeg ćemo svi imati koristi na oba svijeta” ističe Kurtović.

Oni koji imaju želju da se uključe u humanitarne aktivnosti pomoći narodu Jemena to mogu da urade preko preko poziva na broj telefona 17034 ili kroz direktni kontakt preko Facebook stranice Udruženja Andalus.

Za Akos.ba piše: Voloder Sanadin

Povezani članci

Back to top button