Vijesti iz svijeta

Hamas: Nema dogovora dok se okupator ne povuče iz Gaze, a raseljeni vrate kućama

Okupatori žele privremeni sporazum o prekidu vatre kako bi mogli ukloniti svoje zarobljenike iz Gaze, a zatim nastaviti genocid i rat u Pojasu Gaze, poručio je član političkog biroa Hamasa, Izzat al-Rishk

Član političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Izzat al-Rishk izjavio je da nema kompromisa u pogledu potpunog povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze i slobodnog povratka raseljenih, javlja Anadolu.
 
On je u pisanoj izjavi ukazao na važnost trajnog prekida vatre u Gazi.
– Zaštita našeg naroda je jedina garancija da će krvoproliće i masakri prestati. Okupatori žele privremeni sporazum o prekidu vatre kako bi mogli ukloniti svoje zarobljenike iz Gaze, a zatim nastaviti genocid i rat u Pojasu Gaze. Napori Netanyahua i njegove vlade da oslobode zarobljenike upotrebom sile su propali – poručio je Rishk i dodao da Izrael nema alternativu osim sklapanja stvarnog sporazuma sa otporom u Gazi.
 
Jedan od čelnika Hamasa Rishk je dalje komentirao i trenutnu percepcije Izraela u svijetu.
 
– Izrael je sada nepoželjan, svjetsko javno mnijenje je na strani naših ljudi i njihove pravedne stvari – naveo je on.
 
Pokret Hamas je objavio da je Egiptu i Kataru prošle subote prenio svoj odgovor na ponudu u vezi sa prekidom vatre s Izraelom. U saopćenju iz Ureda izraelskog premijera ocijenjeno je da je odgovor Hamasa negativan.
 
akos.ba

Povezani članci

Back to top button