EkonomijaU Fokusu

Halal Business Forum u Zagrebu: Susret Istoka i Zapada

Treći Halal Business Forum je dvodnevna manifestacija koja će obuhvatiti 31 zemlju, 34 govornika i uz potporu 36 institucija, a održava se u Zagrebu početkom oktobra

U Zagrebu će se od 2. do 3. oktobra održati 3. Halal Business Forum u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, koji će i ove godine okupiti relevantne sugovornike o halal tržištu iz 30-ak zemalja svijeta, javlja Anadolu.

Uoči održavanja Halal Business Foruma, koji će po treći put u Zagrebu okupiti tristotinjak uzvanika, predstavnika svjetskog halal tržišta, razgovarali smo s Aldinom Dugonjićem iz Centra za certificiranje halal kvalitete koji je ujedno glavni organizator ovoga događanja.

– Od Kanade do Singapura –

„To je dvodnevna manifestacija koja će obuhvatiti 31 zemlju, 34 govornika i uz potporu 36 institucija, što državnih, što nevladinih udruga, što sponzora. Ove godine se održava pod motom ‘Halal izvrsnosti i cirkularna ekonomija’, što su teme koje jesu i uvijek će biti aktualne. Možemo reći da će se u Zagrebu u gospodarskom smislu sresti Istok i Zapad, jer imamo sudionike od Kanade pa sve do dalekog Singapura“, najavio je Dugonjić.

Najveći sudionici na Forumu iz regije su Podravka, Vindija, Kraš, dolaze gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, a jedan od sudionika, proizvođača, stiže u Zagreb iz Ukrajine.

Dugonjić ističe kako se razvijanje halal tržišta paralelno razvija u državama regije, u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, što smatra dobrim primjerom za ostale zemlje. Naglašava da su Hrvatska, od 2010. godine, i Austrija, jedine države u Europskoj uniji koje imaju uređeno halal tržište.

„U Republici Hrvatskoj je izdano 106 halal certifikata, a ono što nedostaje je daljnji razvoj halal turizma, veći broj hotelijera i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prema zahtjevima halal standarda, turističkih vodiča i novih aviolinija. Nedostaju i određeni segmenti proizvoda sa halal oznakom, poglavito crveno meso zbog kojeg se javlja sve veća potražnja. Imamo zamašnjak dolaska velike radne snage među kojom je velik broj ljudi koji traže halal proizvode“, ističe Dugonjić.

– Halal tržište do 2028. dostiže četiri trilijuna dolara –

Halal tržište jedno je od najbrže rastućih tržišta današnjice te se procjenjuje kako će do 2028. godine vrijednost tog tržišta doseći 4.177,3 trilijuna američkih dolara. S obzirom na to da halal tržište konstantno raste i razvija se, Halal Business Forum je platforma za kvalificirane kupce, proizvođače, financijske institucije, nevladine organizacije, certifikacijska tijela, distributere, pružatelje usluga, ali i drugih, da se na jednom mjestu umreže, podijele svoja iskustva i unaprijede svoje poslovanje.

Ovogodišnji forum će u dva dana, kroz šest panela ugostiti stručnjake iz različitih sektora halal industrije. Prvi dan foruma sudionici će se moći upoznati s halal načinom života, inovacijama u halal industriji prehrane, kozmetike, odjeće, ali i halal turizmom, financijama te certificiranjem halal proizvoda. Održat će se i poslovni susreti za sve firme koje su iskazale svoj interes te B2B sastanci.

Drugi dan foruma održat će se hrvatsko-iranski gospodarski forum koji će izravno povezati hrvatske i iranske poduzetnike u formi B2B sastanaka.

Forum je a platforma za poslovne lidere, neprofitne organizacije, vladine dužnosnike, hotelijere, putničke agencije, lokalne vlasti, sveučilišne profesore i akademske istraživače, financijske institucije, potrošače i poslovne putnike kako bi predstavili najnovije trendove u unosnom halal tržištu i sudjelovali u produktivnim raspravama.

Pokrovitelji ovog, najvećeg halal događaja u Europskoj uniji su Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, a partneri su Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednice Grada Zagreba idr.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button