Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Haj'mo dati krvi: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u sedam gradova

Haj'mo dati krvi: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u sedam gradova

Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) organizuje humanitarnu akciju dobrovoljnog darivaja krvi pod nazivom “Haj’mo dati krv” koja će se realizovati u sedam gradova Federacije Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Živinice, Bihać, Sanski Most, Zenica, Mostar i Goražde. Partneri projekta su: Svitanje, Steleks, Izvor selsebil, Vatan, Put znanja i AKOS Most, a projekat je podržan i od strane Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi će se realizovati prema sljedećem rasporedu:
20. decembra .2017.
Živinice – Dom zdravlja Živinice (9:00 – 12:00)
Bihać – Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić (11:00 – 14:00)
Sanski Most – Zavod za transfuziologiju (9:00 – 12:00)
10. januara .2018.
Zenica, Sarajevo, Mostar i Goražde.

Krv se ne može vještački proizvesti i njen jedini izvor je čovjek. Jedna doza krvi može spasiti tri ljudska života, a ovaj humani čin popravlja opće stanje organizma darivaoca. Svaka zdrava osoba u dobi između 18 i 65 godina može darovati krv. Muškarci daruju krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Nakon pregleda, i provjerom hemoglobina u krvi se ustanovi da li je osoba u mogućnosti darovati krv, tako da je darivanje ne ugrožava, ali da ne ugrožava ni pacijenta kojem je krv potrebna.
Ovim putem pozivamo sve građane da se odazovu ovoj humanoj akciji i pomognu da se nečiji život spasi, i zato – Haj’mo dati krv!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top