Islamske teme

Hafiz Zulić: Lejletul-miradž je noć počasti i dobrote

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Kako je za Preporod.info povodom ove mubarek noći kazao hafiz Omer Zulić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, Lejletul-miradž je noć o kojoj se govori u Kur’anu, a.š., i sunnetu poslanika Muhammeda, a.s.

– O noći Israa i Miradža govori se u dvije kur’anske sure, suri Isra i suri Nedžm. Allah Uzvišeni objavljuje: “Uzvišen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba od Časne džamije do Najdalje džamije, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. – On je, uistinu, Svečujući i Svevideći.” (Prijevod Kur’ana, Muhamed Mehanović) Prema tekstu Kur’ana jasno je da je riječ o dva sveta hrama, Mesdžidul-haramu u Mekki i Mesdžidul-aksau u Jerusalemu, prema nazivima koji su danas općepoznati. Putovanje zemaljsko El-Isra Poslanika, a.s., počelo je u Mekki a zatim prema Kudsi-šerifu gdje se Poslanik, a.s., susreo s ostalim Allahovim, dž.š., vjerovjesnicima, predvodio ih u namazu, a odatle s burakom, uzdigao na nebesa, susretavši na tom putu neke od vjerovjesnika, a.s – objasnio je hafiz Zulić.

Kazao je da uloga Poslanika, a.s., kao imama u noći Lejletul-miradž, nesumnjivo izdvaja Resulullaha između drugih vjerovjesnika “kao pečata i upotpunjenje vjere koju su svi drugi vjerovjesnici prenosili, širili i kojoj su svoje narode pozivali – vjere islama”.

– Misija Muhammeda, a.s., bila je krcata teškoćama i neugodnim iskustvima kroz period pozivanja u islam do Miradža i poslije.

Noć Miradža je počast i nagrada, potvrda Allahove, dž.š., moći i pomoći, učvršćivanje srca Poslanikovog i podstrek, vjetar u leđa da u misiji ustraje i ostane stamen i nepokolebljiv.

Doživljaji i misije drugih Allahovih, dž.š., vjerovjesnika svojevrsna su utjeha i pomoć na njegovom poslaničkom putu – naglasio je, između ostalog, hafiz Zulić.

Naveo je da se kroz ovo putovanje Poslanik, a.s., osvjedočio i podsjetio o misije drugih Allahovih, dž.š., vjerovjesnika koji su također prolazili teška iskušenja, nedaće ali ustrajavali u svojoj misiji.

– Poslanik, a.s., na prvom nebu susreće Adema, a.s., na drugom nebu, Isaa, a.s. i Jahjaa, a.s., na trećem Jusufa, a.s., na četvrtom Idrisa, a.s., na petom nebu Poslanik, a.s., zatiče Haruna, a.s., na šestom Musaa, a.s., i na sedmom nebu Ibrahima, a.s. Kroz sve susrete, prepoznajemo i ulogu Poslanika, a.s., kao pečata i upotpunitelja misije, koji obilazi poslanike na nabesima koji su također od Allaha, dž.š., imali knjige, uputstva, suhufe prema kojima su svoj narod pozivali. Te knjige nisu sačuvane ali je kao pečat svih objava od Allaha, dž.š., objavljen Kur’an, a.š., da objedini i potvrdi ranije objave, posvjedoči kako su ranije objave pretrpjele iskrivljenja i promjene, da je sada s Kur’anom Allahova riječ do Sudnjega dana upotpunjena, da je čuvanje Knjige sada dužnost i obaveza ummeta Poslanika, a.s. – kazao je hafiz Zulić, dodavši da je s poslanstvom Muhammeda, a.s., zadatak bdijenja nad Knjigom prenesen i na njegov ummet, na sve ljude do Sudnjega dana.

Podsjetio je i da je Gospodar na Sebe preuzeo obavezu da će nad Kur’anom bdjeti i da će se Kur’an do Sudnjega dana sačuvati.

– Tako je i jedna od počasti biti od ummeta Poslanika, a.s., uz posebnu odgovornost da se dosljedno Allahova, dž.š. riječ čuva i kazuje, da se Kur’an svakodnevno iščitava, da se nad ajete često nadnosimo i dubinski promišljamo. Kur’an je životna uputa i Gospodar nas poziva da toj Uputi zovemo, njome opominjemo, da se podsjećamo, da će opomena i podsjećanje korisititi, zato što češće učimo Kur’an, čitajmo prijevod Kur’ana i neka nam to bude preča obaveza i važnija poruka od svih drugih – kazao je on.

Poslanik je na Miradžu obradovan velikim darom – obavljanjem pet dnevnih namaza, koji ima vrijednost osobnog vjerničkog miradža.

– Poslanik, a.s., iz noći Miradža donosi svome ummetu obavezu klanjanja namaza koji je stub vjere i jedina obaveza koju je Allah, dž.š., naredio na nebesima.

Kako je Miradž bio utjeha i osnaženje Poslaniku, a.s.; s ovim posebnim poklonom i blagodati namaza, njegov ummet, svi vjernici, muslimani i muslimanke, dobili su najljepšu priliku kako da i sami kroz dunjalučki hod, svakodnevno pronalaze utjehu, osnaženje i duhovnu hranu koja će ih pokretati, nadzirati, čuvati i biti zaštita kroz svako iskušenje i teškoće koji naiđu.

Naš namaz neka bude naš miradž koji će nas snažiti i voditi – poručio je hafiz Zulić.

O blagodati namaza i koristima na ljudska srca svaki vjernik je pozvan da i drugima o tome govori.

– Oni koji ne klanjaju namaz ne mogu tu blagodat osjetiti, nisu svjesni od čega su razdvojeni, šta se u namazu krije, ali oni koji namaz obavljaju neka o tome govore i šire poruku koju kroz namaz dožive. Gospodar nas poziva da o svakoj blagodati govorimo, a time i o blagodati namaza – naglasio je on.

Podsjetivši na ajete sure Nedžm: “On ga je i drugi put vidio, kod Sidretul-muntehaa, gdje je džennetsko utočište, kad je sidru prekrilo ono što ju je prekrilo, pogled mu nije skrenuo i nije prekoračio, vidio je najveličanstvenije znakove (znamenja – prema B. Korkutu) svoga Gospodara”, hafiz je kazao da je “na putovanju Miradža, na nebesa, s burakom, kroz navedene kur’anske ajete potvrda drugog viđenja Džibrila, a.s., u njegovom obliku, nakon Prve objave, gdje sam Poslanik, a.s., to potvrđuje rekavši, da je vidio Džibrila kod Sidretul-muntehaa”.

– I kroz druge vjerodostojne zbirke navodi se da je Poslanik, a.s., dva puta vidio Džibrila, a.s., u njegovom obliku. U predaji koju bilježi Imami Muslim, kazuje Abdullah ibn Mes’ud, r.a.: “Dato je Allahovom Poslaniku, a.s., troje: pet vakata namaza, završetak sure Bekara i oprost svakome od Muhammedovog, a.s., ummeta, ko ne bude činio širk.” Osim blagodati namaza, i posljednji ajeti sure Bekara, poklon su Poslanikovom, a.s., ummetu.

To su ajeti koji su dovoljni čovjeku da ih prouči u jednoj noći, dovoljni za sve i nadomještaj onome što bi u toj noći od zikra i dobrovoljnog ibadeta propustio. To su i ajeti dove i uslišavanja naših molbi kada Gospodara za nešto zamolimo. To su ajeti oprosta, čišćenja naših srca od grijeha ali i pomoći Stvoritelja protiv onoga ko vjerniku na njegovom časnom putu teškoće priređuje – kazao je hafiz Zulić.

Potcrtavši da je život svakog čovjeka prepun teškoća kroz koje mora proći, kazao je da vjernik, nailazeći na nedaće i iskušenja koja ga zadese, na tom putu mora biti ustrajan, raditi za svoje dobro i u konačnici biti zadovoljan Allahovom, dž.š., odredbom.

– Iskušenja će nasumnjivo dolaziti ali vjernik ne posustaje na svome putu. Poslanik, a.s., je kroz hadis opisao vjernika kao nekoga kojemu je uvijek dobro, i u blagodati i u teškoći.

Gospodar je dao priliku, utjehu, način kako da se kroz sve lakše prođe, od blagodati noći Miradža je namaz kojem se stalno vraćamo i koji nas vodi kroz život – istaknuo je hafiz Zulić.

Ovom prilikom s hafizom Zulićem smo razgovarali i o načinima obilježavanja mubarek noći u islamskoj tradiciji Bošnjaka.

– Od lijepih aktivnosti u noći Miradža su posebni mevludski programi gdje se Israa i Miradža prisjećamo, također uz večeri Kur’ana koje organizujemo, zikrove, dobrovljne namaze i prigodna predavanja. Svako naše druženje tim povodom prožeto je učenjem Kur’ana, salavatima na Poslanika, a.s., podsjećanjem na stihove koji o Miradžu govore, prisjećanje dovom na sve naše vakife, jer je noć Miradža prema Takvimu i noć vakifa, onih koji iza sebe ostavljaju trajno dobro od čega će im sevapi pristizati i nakon njihove smrti. Zašto noć vakifa? Uoči noći Lejletul-miradža 1537. godine, naš veliki dobrotvor i vakif Gazi Husrev-beg pisao je svoju vakufnamu i time za naredna pokoljenja ostavio mnoga dobra, hajrate, zbog kojih ga se često sjećamo – naglasio je hafiz Zulić.

Poručio je da “primjer Gazi Husrev-bega ostaje inspiracija svima nama da od onoga što volimo udijelimo na Allahovom putu, pomognemo druge, budemo podrška”.

– Naš bošnjački narod to i ovih dana na najbolji način potvrđuje kroz nesebičan odnos i veliku solidarnost i suosjećanje s bratskim narodima u Siriji i Turskoj koji su pogođeni teškim zemljotresom. U danima redžeba i noći Miradža uputimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i Svoju pomoć pruži svim muslimanima i muslimankama širom svijeta – poručio je u razgovoru za Preporod.info hafiz Omer Zulić.

Povezani članci

Back to top button