Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Hafiz Nezir: Vjera nas uči da ne smijemo gubiti nadu u Božiju milost i oprost!

Hafiz Nezir: Vjera nas uči da ne smijemo gubiti nadu u Božiju milost i oprost!

Za Akos.ba piše: Nedim  Botić

Osvanulo je bajramsko jutro u gradu podno Ivan-planine, a još snenim ulicama slijevale su se kolone ljudi, odjevenih u najljepšu – bajramsku – odoru. Stoljetna Repovačka džamija, ljepotica neretvanskih obala, je u tim mubarek trenucima djelovala još raskošnije i ponosnije, bjelinom svoje munare pozivajući dragom Bogu odane robove, svjedočeći o minulim vijekovima.

Ulaskom u harem i pridružujući se rijeci klanjača koje je ugostila Repovačka džamija, po ko zna koji put smo se uvjerili u gostoprimstvo, ali i ljubav Konjičana prema svojoj tradiciji i vjeri. Sve je odisalo predivnom imanskom atmosferom, dok su vjernici svjetlih lica hitali ka Božijoj kući.

Bajramsku hutbu je ovog Kurban-bajrama održao te namaz predvodio imam Repovačke džamije, hafiz Kur'ana Časnog, Ruhid-ef. Nezir, podsjetivši da se poruka ovog blagdana svodi na oslobađanje od dunjalučkih okova i nastojanje da se darežljivošću postignu ahiretske nagrade i sevapi.

Tim povodom smo ovog mladog imama zamolili da nam kaže nešto i o bogatoj historiji ove Božije kuće.

„Po mnogima je predanjima Repovačka džamija najstarija džamija u Konjicu, ponos ove općine i  njenih stanovnika. Služila je svojoj časnoj svrsi sve do II svjetskog rata, da bi s prestankom rata bila pretvorena u magacinski prostor u čijoj blizini se nalazila stočna pijaca. Srećom, godine 1990. Repovačka džamija je temeljito obnovljena, da bi tokom ratnih godina (1992-1995.) bila djelimično oštećena od artiljerijskog oruđa i oružja.

Danas je džamija dosta obnovljena, promijenjen je krov, centralno grijanje, postavljene klime i nove prostirke, tako da nam još preostaje još samo obnova abdesthane. U septembru 2007. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je Repovačku džamiju nacionalnim spomenikom naše lijepe domovine. Zanimljivo je istaći i to da je ovo jedina džamija s desne strane Neretve, te da sve gradske dženaze u Konjicu obavljaju upravo ispred nje.“, s ponosom govori Ruhid-ef.

Ukras Repovačke džamije su njene džematlije

Najljepši ukras svake džamije su upravo njene džematlije, a ono što najviše vjerničko srce raduje jeste mnoštvo najmlađih posjetilaca. Repovačka džamija je između ostalog poznata i po solidnoj posjećenosti, te predanom radu njenog imama u mektebskoj nastavi. „Džemat Repovačke džamije trenutno ima preko 40 najredovnijih polaznika mektebske nastave, svih nivoa. U njoj se obavljaju sve redovne aktivnosti, 5 vakata namaza, džuma i bajram. Džume su redovno prepune, a posebno raduje veliki odaziv omladine. Posjetom smo veoma zadovoljni, a jedan od razloga koji tome doprinose jeste i lijep lokalitet, blizina Ćuprije i centra grada. Međutim, i na tom planu možemo još poraditi tako da nam je cilj upravo dodatno povećanje broja džematlija kroz razne aktivnosti, uključujući obrazovne i humanitarne“, pojašnjava Ruhid-ef.

Na mladima svijet ostaje, i oni su ti koji će na svojim plećima ponijeti emanet vjere i ljubavi prema rodnoj grudi. Upravo su dani Kurban-bajrama podsjetnik na veliku zrelost i stepene vjerovanja mladog dječaka Ismaila, a.s., a u čemu se krije poruka da je omladina pogonska snaga jednog društva. Privući mladog čovjeka, i pokazati mu da u okrilju džamije može pronaći duhovnu snagu neophodnu u ovim teškim vremenima, može se jedino ukoliko mu se priđe s osmijehom, razumijevanjem i poštovanjem, predstavivši mu vjeru kao neprocjenjivu vrijednost.

„Omladinu treba podučiti na prvom mjestu važnosti stalnog stjecanja znanja, i nauke u ime Allaha, bez obzira na smjer. Pošteni rad i trud ne poznaju alternativu. Ljudi se ne vrijednuju po ljepoti ili bogatstvu, već po bogobojaznosti. Stoga je i važnost vjere u životu omladine veoma velika. Vjera je poput navigacije u automobilu, pokazuje nam smjer u kojem treba da idemo i pomaže da dođemo do odredišta – zadovoljstva Allaha, dž.š., i našeg mjesta u životu.“, poručio je na kraju Ruhid-ef.

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com